darmkrampjes bij baby's
baby,  Blogs

Wat kun je doen tegen darmkrampjes bij baby’s?

Bijna elke baby heeft in het begin van zijn prille leven last van darmkrampjes. Dit kan komen doordat de darmen nog niet volledig ontwikkelt zijn. Maar er kunnen nog meer oorzaken zijn. Drinkt de baby borstvoeding? Dan kunnen er bepaalde stoffen in de voeding zitten waar de baby overgevoelig voor is. Bij flesvoeding kan het zijn dat de baby te gulzig drinkt. Hierdoor kan er in de darmen een ophoping van lucht ontstaan. Gelukkig gaan de krampjes na een paar maanden weer over, wanneer de darmen beter ontwikkelt zijn. Maar tot die tijd is het fijn als je er wat aan kunt doen om de pijn te verzachten.

 

Lees ook: Tips voor het overstappen van borstvoeding naar flesvoeding

 

Hoe kun je darmkrampjes bij baby’s herkennen?

De symptomen kunnen per baby verschillen. Over het algemeen zijn dit de meest voorkomende verschijnselen:

  • Veel windjes laten
  • Gebalde vuistjes
  • Met de voetjes schoppen
  • Optrekken en uitstrekken van de beentjes
  • Aanhoudende vlagen van huilen
  • Onrustig
  • Boze blik

Wat kun je doen om darmkrampjes te verminderen?

  • Je kunt de baby op zijn rug leggen en zachtjes over zijn buikje wrijven.
  • Houd de baby rechtop vast zodat de lucht uit zijn buikje kan ontsnappen.
  • Houd de baby vast met zijn buikje op je onderarm gedrukt. Hierdoor ontstaat er een lichte druk op het buikje, waardoor de lucht makkelijker kan ontsnappen. (uit mijn ervaring werkt deze methode het beste).

Middelen om de darmkrampjes bij baby’s te verminderen

Infacol

Infacol is een middeltje dat gebruikt kan worden bij vastzittende lucht- en darmkrampjes. Het zorgt er voor dat de kleine gasbellen worden samengevoegd tot grote gasbellen die makkelijk door de baby als lucht kunnen worden afgevoerd. Infacol heeft een zoet smaakje en wordt gegeven vóór een voeding, door middel van een pipetje.

Nutrilon Omneo-Comfort

Daarnaast bestaat er ook voeding wat de darmflora van de baby ondersteunt: Nutrilon Omneo-Comfort.  Wel raad ik je aan om eerst contact op te nemen met het consultatie bureau voordat je van voeding verandert.

Drinkflessen

Tot slot zijn er ook drinkflessen die bij kunnen dragen aan het verminderen van darmkrampjes bij baby’s. Persoonlijk zijn de Dr. Browns flessen mijn favoriet. De flessen hebben namelijk een ventielsysteem, wat darmkrampjes, overgeven, boertjes en winderigheid helpt verminderen.

 

Foto: Unsplash

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge