buikrampen bij baby
Blogs Opvoeden

6 manieren hoe jij buikkrampen bij je baby kunt verminderen

Bijna elke baby heeft in het begin van zijn prille leven last van darmkrampjes. Dit kan komen doordat de darmen nog niet volledig ontwikkelt zijn. Gelukkig gaan de krampjes na een paar maanden weer over, wanneer de darmen beter ontwikkelt zijn. Maar tot die tijd is het fijn als je er wat aan kunt doen om de pijn te verzachten. Lees hier 6 manieren hoe jij buikkrampen bij je baby kunt verminderen.

 

Lees ook: Voorzorgsmaatregelen tegen wiegendood

 

Hoe kun je buikkrampen bij je baby herkennen?

De symptomen kunnen per baby verschillen. Over het algemeen zijn dit de meest voorkomende verschijnselen:

 • Veel windjes laten
 • Gebalde vuistjes
 • Met de voetjes schoppen
 • Optrekken en uitstrekken van de beentjes
 • Aanhoudende vlagen van huilen
 • Onrustig
 • Boze blik

Wat kun je doen om buikkrampen te verminderen?

 • Je kunt de baby op zijn rug leggen en zachtjes over zijn buikje wrijven.
 • Houd de baby rechtop vast zodat de lucht uit zijn buikje kan ontsnappen.
 • Houd de baby vast met zijn buikje op je onderarm gedrukt. Hierdoor ontstaat er een lichte druk op het buikje, waardoor de lucht makkelijker kan ontsnappen. (uit mijn ervaring werkt deze methode het beste).

Middelen om de buikkrampen bij je baby te verminderen

Infacol

Infacol is een middeltje dat gebruikt kan worden bij vastzittende lucht- en darmkrampjes. Het zorgt er voor dat de kleine gasbellen worden samengevoegd tot grote gasbellen die makkelijk door de baby als lucht kunnen worden afgevoerd. Infacol heeft een zoet smaakje en wordt gegeven vóór een voeding, door middel van een pipetje.

Nutrilon Omneo-Comfort

Daarnaast bestaat er ook voeding wat de darmflora van de baby ondersteunt: Nutrilon Omneo-Comfort.  Wel raad ik je aan om eerst contact op te nemen met het consultatie bureau voordat je van voeding verandert.

Drinkflessen

Tot slot zijn er ook drinkflessen die bij kunnen dragen aan het verminderen van darmkrampen bij je baby. Persoonlijk zijn de Dr. Browns flessen mijn favoriet. De flessen hebben namelijk een ventielsysteem, wat darmkrampjes, overgeven, boertjes en winderigheid helpt verminderen.

 

Foto: Unsplash

4 thoughts on “6 manieren hoe jij buikkrampen bij je baby kunt verminderen

 1. Die onderarm werkt idd als een tierelier. Dragen in een draagdoek, werkt ook. En ik deed nog wel eens een drupje olie in de fles. Maar dit alleen wanneer de krampjes kwamen door te harde ontlasting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *