Blogs Opvoeden

Concentreren kun je je kind aanleren

Dat kinderen zich thuis en op school moeilijker kunnen focussen, is in deze hedendaagse samenleving niet eens zo gek. Dit blijkt uit onderzoek.  Hoe komt dit nu eigenlijk? En wat kunnen wij als ouders doen om het concentratievermogen van onze kinderen te verbeteren? In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen.

 

Lees ook: 5 manieren om je kind positief te leren denken

 

Prikkels en nog eens prikkels

Of je kind nu een dagdromer is of niet stil kan blijven zitten. Hij wordt iedere dag weer uitgedaagd om de tientallen prikkels te doorstaan. Als je je bedenkt dat hij met 30 andere kinderen in de klas zit, is het wel voor te stellen hoe het dan voor hem moet zijn.

Zo’n volle klas is natuurlijk heel gezellig maar niet bevorderend voor de verdere ontwikkeling van je kind, tenminste als zijn concentratieboog kort is. Het gevolg daarvan kan zijn, dat je kind in de toekomst uiteindelijk minder goed zal presteren. Dit blijkt uit promotie­onderzoek van gezondheidzorgspsycholoog Renske Wassenberg. Zó belangrijk is het vermogen tot concentratie dus.

Ook thuis hebben kinderen te maken met voldoende afleidingen. Denk bijvoorbeeld aan de tv, computer, mobieltjes en de bergen speelgoed waaruit zij kunnen kiezen. Als wij onze kinderen willen helpen om zich beter op dingen te kunnen focussen, dan vergt dit wel wat van ons als ouders. Want concentreren kun je je kind écht aanleren.

Oefening baart kunst

Voordat ik je vertel hoe jij de concentratie bij je kind kunt stimuleren, is er een belangrijk ding die je moet weten. Jonge kinderen hebben in vergelijking met oudere kinderen een korte concentratieboog. Dat wil zeggen dat je naar de leeftijd van je kind dient te kijken om te bepalen wat je kind aan kan.

Als richtlijn geldt:

  • 6 jaar: 10 minuten
  • 10 jaar: 20 minuten
  • 13 jaar en ouder: 30 minuten

Onderzoek allereerst de oorzaak

Het wil niet zeggen dat wanneer een kind snel afgeleid is, dit gedurende de hele dag is. Het kan zijn dat je kind zich overdag niet goed kan concentreren omdat hij ‘s nachts slecht geslapen heeft. Het kan zijn dat hij de uren daarvoor heel druk is geweest waardoor er geen ruimte meer is om zich te focussen. Onderzoek daarom allereerst op welke momenten dit gebeurt.

Beweging helpt kinderen om zich te concentreren

Kinderen die regelmatig bewegen hebben een beter concentratievermogen. Ze krijgen hierdoor als het ware ruimte in hun hoofd om zich op nieuwe dingen te focussen. Dat blijkt uit onderzoek. Alleen al op de fiets naar school in plaats van met de auto, helpt al voor een betere concentratieboog.

Spelletjes spelen om beter te leren concentreren

Een van de leukste manieren om je concentratie te trainen is spellen spelen. Spelletjes als de Concentratiespelletjes van Bambino Loco of deze concentratiespelletjes van 3 minuten zijn speciaal gemaakt om kinderen spelenderwijs te laten oefenen met concentreren.​

Geef je kind een compliment

Geef een compliment als je kind wel geconcentreerd bezig is. Bijvoorbeeld: “Wat mooi dat je dit stukje gelezen hebt zonder te stoppen” of “Goed dat je zo geconcentreerd met je werkje bezig bent.

Bespreek met je kind als het een keer niet goed gaat.

Het kan voorkomen dat je kind zijn focus kwijt raakt, niet meer op zit te letten of weer tien dingen tegelijk gaat doen. Bespreek dit dan ook met hem en geeft een optie hoe het ook anders kan. Biedt jouw kind de hulp die hij daarin nodig heeft.

 

Heb jij nog aanvulling hoe je het concentreren bij een kind kunt aanleren?

 

Bron: Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *