complimenten geven aan je kind
Blogs Mama

De kunst van complimenten geven aan je kind | Doe de test!

Complimenten geven aan je kind? We doen het veel, en dat is goed wordt er gezegd. Je kind zou er zelfvertrouwen van krijgen en gestimuleerd worden om in zichzelf te geloven. Dit klopt ook wel maar volgens de Amerikaanse onderzoekster Carol Dweck zit daar ook een keerzijde aan.

 

Lees ook: 5 manieren om je kind positief te leren denken

 

De keerzijde van complimenten geven aan je kind

Kinderen prijzen: daar is op zich niks mis mee. Maar volgens Carol Dweck kunnen ze averechts werken. Uit haar onderzoek kwam namelijk naar voren dat kinderen vaak complimenten krijgen op de persoon zelf; “Wat ben je slim!” of “Heb je dat helemaal zelf gedaan? Wat ben je knap!”. Deze complimenten zijn goed bedoeld maar volgens Carol krijgen kinderen hierdoor het gevoel dat ze continu moeten voldoen aan het beeld; dat ze slim zijn of dat ze dit hélemaal zelf gedaan hebben.

‘How Not to Talk to Your Kids – The Inverse Power of Praise’

Aan de bevinden van Carol Dweck wijdde New York Magazine een achtergrondartikel, waarin duidelijk wordt wat Carol nu precies bedoelt, lees maar:

In dit artikel wordt Thomas beschreven, een jongen met een heel hoog IQ. Hij zit op een school waar alleen maar intelligente kinderen worden toegelaten. Thomas weet dat hij erg slim is, aangezien hij van jongs af aan van zijn ouders, docenten en andere mensen complimenten kreeg. Ze vertelden hem hoe begaafd en knap hij was.

Naarmate Thomas ouder wordt, is zijn zelfvertrouwen sterk afgenomen. Zelfs zo sterk dat hij enkel dingen doet waarvan hij zeker weet dat hij er goed in is. Dit om zichzelf te beschermen. Wanneer iets niet lukt, gooit hij de handdoek in de ring en vertelt zichzelf dat hij er niet goed in is. Kinderen met faalangst kunnen deze gedachten ook hebben.

 

De kunst van complimenten geven aan je kind

Wat Carol nu precies probeert te zeggen is dat complimenten geven aan kinderen niet altijd het gewenste resultaat geven als wij zouden denken.

De kunst van complimenten geven aan je kind is om deze niet te richten op het resultaat maar juist op de inspanning; “Goed dat je het geprobeerd hebt”. Daarnaast dient een compliment ook gemeend te zijn. Hoe ouder je kind wordt hoe beter hij dingen kan aanvoelen of iets gemeend is of niet. Het kan namelijk onzekerheid oproepen.

Hoe zit het met jouw complimenten skills?

Vind jij het leuk om te weten hoe het met jouw complimenten skills zit? Online heb ik deze quiz gevonden die dit prima kan testen. Deze quiz bestaat uit 16 vragen en geeft direct het antwoord!

 

Photo by Chris Benson on Unsplash

4 thoughts on “De kunst van complimenten geven aan je kind | Doe de test!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *