winter is coming
Column

Column van Chantal: ‘’Winter is coming…’’

Mensen, mensen, wat een weer. Storm, sneeuw, regen, ze passeren allemaal de revue deze winter. Als ik nou heel de winter lekker binnen kan zitten met de kaarsjes aan en de verwarming op 100 graden, dan zeg ik: ‘’Heerlijk zeg, zo’n storm. Wat zeuren die anderen nou?’’. Maar ik moet – net als heel Nederland – gewoon elke ochtend, middag en verdorie elke avond met mijn poffertje de wind trotseren….

Het verdriet. Het gevloek. Je wilt het niet horen. Die scherpe windtranen. Ik word er geen blijer mens van. Ik word er ook niet mooier op met die zwarte mascarastrepen op mijn wangen. En dat haar… zucht.

Babymeuk

Nu zou ik Chantal niet heten als ik er ook niet wat positiefs in zou zoeken.
Het betekent namelijk wel mooi dat deze mama weer mag gaan SHOPPEN!

Nou vindt dit ‘’madreetje’’ niks leukers dan veel te dure babykleding, babyaccessoires en andere overbodige babymeuk te kopen (oké, misschien vind ik wijn drinken met vriendinnen nog wel ietsjes leuker, maar daar heb ik het vandaag niet over).  En, oké, oké, mijn meisje is inmiddels al een dreumesje. Maar ze is gewoon mijn kleine baby’tje en dat zal dat arme kind ook d’r hele leven blijven, dus ook in dit verhaal. Punt. Uit.

De babybuit

Een lekkere dikke winterjas (natuurlijk roze), heb ik inmiddels al gekocht bij de een bekende winkel. Ik heb het jasje wel een maatje groter gekocht want mijn kind groeit als kool en zij schiet hoogstwaarschijnlijk al binnen een half jaar boven mij uit. Nou is dat ook vrij makkelijk, want ik ben maar twee turfen hoog.

 

“Is het erg dat ik het merendeel van wat ik überhaupt koop online aanschaf? Meer omdat ik weinig tijd heb en ik in mijn schaarse vrije uurtjes liever met mijn kindje speel dan dat ik met haar ga winkelen”

 

Dikke handschoentjes en een dikke sjaal zijn allang binnen en in gebruik. Check! Ik heb alleen nog een extra paar ‘’ winterschoenen’’ nodig voor haar. En dan is de baby winterbuit binnen. Is het erg dat ik het merendeel van wat ik überhaupt koop online aanschaf? Meer omdat ik weinig tijd heb en ik in mijn schaarse vrije uurtjes liever met mijn kindje speel dan dat ik met haar ga winkelen. Ik probeer echt vaker en bewuster van onze tijd samen te genieten. Mijn keuze als mama zijnde. Hoeft echt niet die van een ander te zijn overigens.

 

winter is coming

 

Kijken, kijken …

Hallo, mijn naam is Chantal. Ik ben Chantal en ik ben een …een notoire online window shopper. Webwinkels haten mij. E-marketeers vervloeken mij. Er zijn hele e-commerce programma’s ontworpen om mij nét over dat randje te duwen. Zodat ik alsnog op dat knopje ‘’ bestel nu’’ klik.

 

“Na wat scrollen (lees: úren) heb ik iets van 25 artikelen in mijn online mandje ter waarde van zo’n pak ‘m beet € 4500,- bij een Bijenkorf, Zalando en de Zara ofzo”

 

Ken je dat? Dat je een avondje gezellig gaat ‘’pretend’’ shoppen? Ik wel. (Ik lach nu hardop om mijzelf).
Met de televisie aan op de achtergrond. Met het baby’tje in bed en manlief achter zijn laptopje, lig ik onder een warm dekentje op de bank. Met mijn telefoon in de hand. Allerlei winkelapps te bekijken en lekker rond te snuffelen. Na wat scrollen (lees: úren) heb ik iets van 25 artikelen in mijn online mandje ter waarde van zo’n pak ‘m beet € 4500,- bij een Bijenkorf, Zalando en de Zara ofzo. En… ik wil alles écht hebben hoor, vergis je niet. Ik wil alles in verschillende stijlen: de business mommy, de sexy-mommy, de casual-looking mommy, the non-mommy…. Ga zo maar door. Alles. Hebben. Nu.

Maar ik vind het tegenwoordig steeds vaker echt zonde om er daadwerkelijk geld aan uit te geven. Stop. Ho. Ik hoor je al denken: ‘’Yeah, right gurl… je kletst uit je nek.’’ Maar serieus… Ik verander zó vaak van stijl. Van gewicht. En van mening (ik lach opnieuw hardop). Zo kan ik wel aan de gang blijven. Dat heb ik dus ook jarenlang gedaan.

 

winter is coming

 

Wait.. what?!

Ik heb eigenlijk gewoon heel veel woorden gebruikt om te zeggen dat ik al een tijd op zoek ben naar rust. Rust in mijn consumeergedrag. Ik ben een beetje klaar met het ‘’over consumeren’’. In mijn koopgedrag. In mijn eetgedrag. In mijn huishouden.

Ik zie het over consumeren ook veel bij vrienden, collega’s, familieleden, kennissen en al helemaal bij influencers die ik volg op Insta, SnapChat en Youtube. Het over consumeren is een ‘’ding’’ en men kan ook bijna niet anders want ‘’het’’ is overal. Aanbiedingen, kortingen, acties maar ook de luxe en weelde. Je onderdeel willen voelen van een soort exclusieve koopelite. Je ontkomt bijna niet meer aan.. het kopen. #

Volle kasten

Serieus. Mijn kasten zijn tot de nok toe gevuld met allerlei overbodige meuk. Ik heb het merendeel simpelweg niet nodig. Van ontelbare kruidenpotjes tot tassen vol tassen; ik heb een voorraadkast die op ploffen staat. Je wilt niet weten hoeveel afbakbroden, zeep en soepen erin staan.

 

“Ik besef ook steeds meer en vaker dat ik minder nodig heb om gelukkig te zijn, om gezond te leven en om echt te kunnen genieten van het leven”

 

Ik moet het twee keer per jaar (eigenlijk veel vaker) uitruimen omdat 75% van mijn voorraad verlopen is. Omdat ik het gewoon niet gebruik. Ik heb simpelweg te veel. Ik word er maar moe van. Ik wil minderen. Ik besef ook steeds meer en vaker dat ik minder nodig heb om gelukkig te zijn, om gezond te leven en om echt te kunnen genieten van het leven. Een simpele ingeving die ik opnieuw heb gekregen toen ik moeder werd. En ik weet het al een tijd vast te houden en daadwerkelijk te voelen. Vanaf deze winter ga ik op zoek naar minimalisme.

 

winter is coming

‘’Winter is coming…’’

Disclaimer 1: Ik weet heus wel dat het echt alláng winter is. Maar het is gewoon een lekkere titel. Rolt lekker. Met een heerlijke referentie naar Game of Thrones. Een spannende serie. Om te kijken tijdens koude winterdagen 😉

Disclaimer 2: Misschien dat ik volgende maand wel gewoon die 4000 euro aan spullen heb besteld en maak ik van mijn volgende column wel gewoon lekker een shoplog…‘’ It’s my prerogative to chance my mind. Google it’’

 

© C. S. Patrick 2017

Chantal Meer informatie?

Instagram – We Love Happy Babies

 

Photo by Janko Ferlič on Unsplash

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge