Blogs

Column: Er was mij fantastisch haar beloofd… (week 9)

Onze anonieme gastblogster heeft voor ons weer een heerlijk verhaal geschreven. Pak een kop thee en plof op de bank. Lees mee en krijg een kijkje in de de 9e week van haar zwangerschap en iets met uitvallend haar…;)

 

“Er was mij fantastisch haar beloofd…” |week 9

En weer een week verder! Wat gaat de tijd ongelofelijk snel. Dat doet ‘ie altijd al, maar nu ik zwanger ben en echt weer eens iets heb om naar uit te kijken lijkt het allemaal extra snel te gaan. Gelukkig! Ik kan nu echt niet meer wachten om het met iedereen te kunnen delen!

24/7 Zwanger

Van de week stond ik met iemand te praten die zelf al 2 kindjes heeft, en dus goed begrijpt waar ik allemaal doorheen ga. Ik had die dag na zitten denken over hoe je als vrouw 24/7 zwanger bent, en prompt zei zij die avond hetzelfde!

“Het is voor een man gewoon zo anders, jouw zwangerschap komt in zijn hoofd misschien een paar keer per dag voorbij. Zeker niet vaker dan eten/auto’s/seks en het staat absoluut niet bovenaan zijn prioriteitenlijstje. Terwijl je als vrouw 24/7 zwanger bent. Je wordt ’s ochtends wakker: zwanger. Je voelt iets, waar dan ook in je lichaam: zwanger. Je hoofd denkt 2 seconden niet aan iets anders: zwanger!”

 

“Ik begrijp meer en meer dat die 9 maanden echt nodig zijn om een man aan het idee te laten wennen”.

 

Ik herken onze eigen situatie hier enorm in! Ik ben constant bezig met zwanger zijn; of door iets opvallends, zoals om 14.00 uur ’s middags achter je bureau in slaap vallen, of door iets totaal ongerelateerds, zoals een vogel zien vliegen. (Vogel vliegen > vogels zijn leuk > vogels leggen in mei een ei > ik ben in mei uitgerekend! > zwanger!!). Mijn vriend krijgt 1x per dag een notificatie van zijn appje (‘Tuurlijk schatje’, een absolute aanrader voor papa’s to-be) en ziet mij af en toe kreunen en steunen, maar dat is het wel. Ik begrijp meer en meer dat die 9 maanden echt nodig zijn om een man aan het idee te laten wennen. Anders dan zou hij volgens mij af en toe gewoon vergeten dat er ineens een kindje in huis zat!

Toch ook helemaal niet zwanger

Naast dat ik mentaal dus 24/7 zwanger ben, gaat fysiek alles van een enorm leiendak. Ik had meer spektakel verwacht denk ik. Niet dat ik nou per se de hele dag door wil kotsen ofzo, maar als mijn hoofd niet steeds zo zwanger was dan zou ik er echt niet zoveel van merken.

Ik kan dan ook niet wachten tot mijn buik echt ronde vormen aan gaat nemen (spekrollen zijn niet rond helaas..) en ik er fysiek ook meer aan wordt herinnerd dat ik zwanger ben. Herinner me gerust over een maand of 6 nog eens aan deze uitspraak overigens, misschien helpt het tegen die tijd met relativeren.

 

“Alleen dat al stelde me gerust, er zijn dus meer mensen die daar last van hebben”.

 

Nee, ik had gewoon meer fysieke verandering verwacht. Kennelijk is mijn lichaam heel snel gewend geraakt aan alle zwangerschapshormonen want ik heb van de week gewoon gegoogeld op ‘zwanger week 9 geen symptomen meer’. En lang leve internet: deze zoekopdracht wordt echt behoorlijk vaak gedaan. Alleen dat al stelde me gerust, er zijn dus meer mensen die daar last van hebben. Prima! Al kan ik echt niet wachten tot de volgende echo, over een week. Even kijken of er inderdaad nog steeds een kindje in mijn buik woont.

Overigens kijk ik nu ergens eigenlijk wel overheen, omdat ik dat gewoon niet echt als zwangerschapssymptoom zie: van de pak ‘m beet 5 weken dat ik nu weet dat ik zwanger ben, ben ik 3 weken ziek geweest. Oké, oké, officieel ben je dan zwaar verkouden denk ik, want ik had geen koorts. Maar ik kan inmiddels al 1,5 week amper praten door keelpijn/longpijn/intense hoestbuien, en de vorige keer had ik iets wat behoorlijk veel leek op een voorhoofdsholteontsteking. Mijn immuunsysteem is met de komst van de baby echt totaal verdwenen, en iemand vertelde mij gisteren zeer opbeurend dat dat ook de rest van de zwangerschap niet meer goed komt. Lekker dan!

Er was mij fantastisch haar beloofd…

Ja, mag ik alle vrouwen die recent moeder zijn geworden hier even hartelijk voor bedanken?! Not!
“Wacht maar tot je zwanger bent, dan hoef je echt nooit meer je haar te wassen!”
“Ohhh, als jij zwanger bent dan krijg je echt zo’n glanzende bos dik haar!”
“Nee echt, tijdens je zwangerschap zit je haar altijd goed!”

Nou, niets van dit alles hoor! Ik heb lang, dun, donker haar. Van dat haar wat er op dezelfde dag als de wasbeurt al vet uit begint te zien. Ja, het is mooi stijl en shiny, maar een knot met ál mijn haar is ongeveer zo groot als een Napoleon-snoepje. Ik heb het afgelopen jaar geprobeerd om het aantal dagen tussen wasbeurten te verlengen, maar ik haal echt alleen 2 dagen als ik er liters en liters droogshampoo in spuit. Trust me, I’ve tried.

 

“Het is niet vol, het glanst niet meer dan normaal, er is niet op magische wijze een natuurlijke, doch prachtige, krul in gekomen. Leugens, allemaal leugens!”

 

Dus ik keek reikhalzend uit naar het moment dat ik gewoon ongemerkt ineens 4 dagen mijn haar niet had gewassen en het er nog steeds prachtig uit zag.  Het moment dat mijn knot ineens formaatje donut had aangenomen, zonder daadwerkelijke donut erin. Het moment dat ik op straat gescout zou worden voor een Andrélon-reclame voor een stijle, maar toch volle haarbos. Niets van dit al. Ik moet nu om de dag mijn haar wassen, en dat kan alleen als ik op de tweede avond geen publieke optredens heb, want ik kan me niet vertonen met zo’n vette kop. Droogshampoo of niet.

Het is niet vol, het glanst niet meer dan normaal, er is niet op magische wijze een natuurlijke, doch prachtige, krul in gekomen. Leugens, allemaal leugens! Zal je zien dat het tóch uitvalt na de bevalling…

Met een hoofd vol vet haar ga ik vol goede moed de volgende week in. De baby is nu ongeveer zo groot als een dadel, en is op wonderbaarlijke wijze toch al helemaal compleet. Dat had ik dus echt niet verwacht, dat het zó klein toch al helemaal af is. Het moet alleen allemaal nog groter groeien natuurlijk. Nou schatje, groei maar lekker, pak mij mijn immuunsysteem maar af, maak mijn haren vet, I don’t care. Als het daar binnen allemaal maar goed gaat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge