Column

Column: Allerlei controles, spannend! (week 11)

Yes, vandaag neemt onze zwangere gastblogster ons weer mee in haar leventje. Hoe zal het met haar zijn? Je leest het in deze column! 

 

Vorige column gemist? Klaarwakker nachtdromen en goede deals scoren (week 10)

 

Allerlei controles, spannend! (week 11)

Afgelopen week mochten we eindelijk weer een kijkje nemen in mijn buik! En omdat ik me zo goed heb gevoeld de afgelopen weken vond ik dat best even spannend. Ook hebben we de NIPT gedaan, nog zo’n spannende test!

Termijncontrole bij de verloskundige

Op maandag was het dan eindelijk zover! Ik had er echt al weken naar uitgekeken: een nieuwe echo. Niet alleen is het leuk om in je buik te kunnen kijken maar ik wilde ook graag zien dat alles goed gaat. Omdat mijn zwangerschapssymptomen zo minimaal aanwezig zijn was ik bang dat dat een soort kettingreactie was. Weinig symptomen = weinig hormonen en weinig hormonen = iets mis met de baby.

 

En hoera! Daar was ineens een piepklein baby’tje in beeld!

 

Gelukkig hebben wij een superlieve verloskundige, ze geeft je nog net een hand, maar daarna moet je meteen op de tafel komen liggen voor de echo. Meteen kijken en geruststellen. Het was even zoeken naar mijn baarmoeder, die nog net precies achter mijn schaambot ligt. Ze duwde flink met het echo-apparaat op mijn buik om alles goed te kunnen zien. En hoera! Daar was ineens een piepklein baby’tje in beeld!

Bij de echo van 7,5 week was het nog echt een blobje, waarvan de verloskundige moest vertellen wat boven en onder was. Nu was het zo enorm duidelijk! Er woont een micro-mensje in mijn buik! Van kop tot kont 4,5 cm lang, en volgens de vk is nu al te zien dat de baby lange benen heeft. Dat laatste viel mij dan weer niet zo op, wel was ik totaal betoverd door het beeld. Want je ziet daarvan online wel plaatjes, maar dat zijn stilstaande beelden.

 

De filmpjes die mijn vriend maakte tijdens de echo heb ik dan ook sinds maandag al heeeel vaak bekeken.

 

Dit wezentje lag live te bewegen! De kleine armpjes en beentjes bewegen, en op een goed moment rolde hij nog even helemaal om. Wat een feest om naar te kijken! De filmpjes die mijn vriend maakte tijdens de echo heb ik dan ook sinds maandag al heeeel vaak bekeken. Ik wou dat ik zelf live kon kijken. Of misschien ook niet, want dan zou ik niets meer voor elkaar krijgen de hele dag!

En dan volgt daarna de NIPT

Wij hebben ervoor gekozen om als prenatale screening de NIPT te laten doen. Om meerdere redenen vinden wij dat prettiger dan de combinatietest. Zo hoefden we niet te wachten tot de 20-weken echo maar konden we nu al testen. Daarnaast vind ik het fijner dat ze vanuit je bloed (NIPT) een veel duidelijker resultaat kunnen geven dan vanuit de combinatietest (20-weken echo). We moesten daar wel even voor in de buidel tasten, maar dat vonden we niet zo erg, we wilden deze test graag doen.

De test zelf was voor mij easy peasy; twee grote buizen bloed afgeven, dat kost weinig inspanning! Het moeilijkste gedeelte is wachten op de uitslag. Er staat 10 werkdagen voor, maar vaak zijn lab-uitslagen sneller binnen dan de uiterste datum. Ik wist dus dat het any moment zou kunnen komen en dat vond ik behoorlijk spannend.

 

Ik had stil kunnen staan bij het feit dat ze slecht nieuws niet over de e-mail brengen

 

Vanochtend zat ik te werken op mijn computer en kwam er rechtsboven een pop-up van een nieuwe mail. De verloskundige, met als onderwerp “Uitslag NIPT,” it’s here!! Ik had stil kunnen staan bij het feit dat ze slecht nieuws niet over de e-mail brengen, maar aangezien ik binnen 0,2 nanoseconde op de notificatie klikt was daar geen tijd voor. Wederom hulde aan mijn vk, de mail bevatte slechts drie zinnen, lekker to the point; precies wat je op zo’n moment wilt:

“Van harte gefeliciteerd. We hebben je NIPT uitslag ontvangen en er zijn geen bijzonderheden gevonden. De papieren uitslag zullen we je bij de volgende afspraak mee geven.”

 YES!! En natuurlijk JOEPIE!!
Ik weet natuurlijk heus wel dat hiermee niet alles in de hele wereld is uitgesloten, maar ik vind het al heel wat! En nu op naar de 20-weken echo voor de volgende mijlpaal!

Nub- en Ramzi-theorie

Vorige week vertelde ik jullie nog dat ik er stellig van overtuigd was dat de baby een jongetje is en dat ik hem daarom ‘hem’ noem. Deze week ben ik een beetje van mijn geloof gevallen en weet ik niet meer zo goed hoe ik de baby nu moet noemen. Er zijn namelijk twee theorieen die je kunt loslaten op de echo’s die je krijgt. De nub-theorie en de ramzi-theorie. Beiden claimen een hoog waarheidsgehalte te hebben, maar zeker weten doe je het natuurlijk nooit.

De Ramzi-theorie zegt dat als je baby links in je baarmoeder ligt je een meisje krijgt. Of eigenlijk: als je placenta links ligt. Deze theorie pas je toe op echo’s gemaakt tussen de 6 en 8 weken en als je een uitwendige echo krijgt dan moet je niet vergeten die te spiegelen. Ik had een inwendige echo, dus daar valt niets te spiegelen. En ook over de baby valt niet te twijfelen: die lag helemaal links in mijn baarmoeder. Een meissie dus!

 

En je raadt het al: die van onze baby stond recht.

 

De nub-theorie heeft het over het geslachtstaafje, oftwel de nub in het Engels. Alle meisjes en jongens beginnen hetzelfde te groeien. Bij jongen groeit de nub verder door tot piemeltje, bij meisjes verdwijnt hij juist wat meer in de schaamlippen: de clitoris. Maar als je baby 11/12 weken is dan is er dus alleen nog maar een staafje te zien. En ze zeggen dat als het staafje gelijk staat met de ruggengraat het dan een meisje is. Als de nub in een hoek van ong. 30 graden omhoog staat dan is het een jongen. En je raadt het al: die van onze baby stond recht. Pak nog even de Chinese geboortekalender erbij en dan is het haast wel zeker: wij krijgen een meisje.

Maar goed. De baby bewoog, dus was het staafje echt recht of lag de baby net krom? Hoe betrouwbaar is de Chinese geboortekalender? En op 1 van de eerste echo’s lag de baby meer naar het midden. We’ll see. De echo voor de geslachtsbepaling staat gepland, dus over een paar weken weten we het echt zeker!

 

Photo by Picsea on Unsplash

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge