Blog

Bloggen en Privacy | Hoe ik daar mee omga

Bloggen en privacy – wat vertel je wel en wat niet? Het is een onderwerp waar ik dagelijks bij stil sta. Het internet is groot en alles wat je schrijft is blijvend. De hele wereld kan lezen wat je meemaakt, hoe jij je voelt en waar je tegenaan loopt. Mensen kunnen je daardoor sneller beoordelen en dat kán in je voordeel liggen maar soms ook niet. In het artikel van vandaag wil ik het met je hebben over bloggen en privacy. Ik vertel je hoe ik daar mee omga. 

Toen ik begon met bloggen had ik niet de intentie om persoonlijke dingen delen. Ik wilde een informatieve blog zijn die gericht was op fit zijn, gezonde voeding en lifestyle. Ik blogde over algemene dingen zoals: hoe je het beste spierpijn kunt voorkomen tijdens en na het sporten en welke thee wát doet voor je lichaam. Maar hoe meer ik in het blogwereldje verwikkeld raakte, hoe persoonlijker ik ging schrijven. Het ging vanzelf – ik wilde mijn persoonlijke verhaal delen omdat ik herkenning zocht en de mening van anderen wilde horen. Dat is heel menselijk. Is niks mee toch? (Deze blog bestaat overigens niet meer)

Hmm.. ik dwaal een beetje af geloof ik. Wat ik hier eigenlijk probeer te zeggen is – hoe persoonlijk kun je gaan? Wat deel je wel en wat beslist niet? Heb jij hier een bewuste keuze in gemaakt? Ik wel.

Relatie

Vanaf het moment dat ik begon met bloggen ben ik daar heel stelling in geweest: mijn relatieavonturen met mijn vriend deel ik NIET. Dit is iets van mij en mijn vriend en dat wil ik het liefst beschermen door het niet te delen. Ik heb er zelfs voor gekozen om de naam van mijn vriend niet te delen.

Geen foto’s van vrienden en familie

Wellicht is het je misschien wel opgevallen – ik deel op mijn Love4seasons social media kanalen en mijn blog geen foto’s van vrienden en familie. Dit doe ik vanuit de privacy van de ander. Er is een enkele keer voorgekomen dat ik een foto heb gedeelt waar mijn vriendin en ik samen op stonden. Voordat ik de foto deelde heb ik mijn vriendin om toestemming gevraagd.

 

Wat deel ik dan wel?

Ik deel nog best veel persoonlijke dingen! Wat dacht je van mijn dertigers dilemma of 5 leefregels die bijdragen aan mijn eigen geluk. Die dingen zijn best persoonlijk vind ik zelf. Ik denk uiteindelijk dat ieder voor zichzelf een keuze moet maken wat hij wel of niet deelt. Wees je alleen wel bewust van het feit dat iedereen mee kan lezen. Dat wil ik je meegeven.

Ik ben heel benieuwd wat jou mening is op het gebied van bloggen en privacy. Wat deel jij wel en liever niet?

 

Liefs Aneta

 

Photo by J. Kelly Brito on Unsplash

Delen? Ja graag!
Email this to someonePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

27 thoughts on “Bloggen en Privacy | Hoe ik daar mee omga

 1. Goed dat je hier zo bewust over nadenkt! Ik denk dat dat ook heel belangrijk is als blogger, omdat een blog je ook wel pusht soms om heel open te zijn en het soms best lastig is om daartegenin te gaan. Zo te horen heb je een paar goede afwegingen gemaakt! Zelf vraag ik me altijd af ‘Zou een werkgever dit van me mogen weten?’ Ik deel bijvoorbeeld wel dingen over mijn onzekerheden en ‘levenslessen’ (klinkt groter dan het is, haha), maar niet over bijvoorbeeld verdrietige momenten en probleempjes.

 2. Ik vind het heel goed dat je hier zo over nadenkt! Ik vind het belangrijk dat je doet wat goed voelt. Mijn vriend, familie, of vriendinnen vinden het heel erg leuk om er op te komen en ik vind dat ook leuk om te delen. Al zouden mensen het niet prettig vinden doe ik het ook niet! Maar persoonlijke dingen in de familie deel ik bijvoorbeeld niet.

  Liefs,
  Evelien

  1. Ik vind het op z’n tijd lastig, zeker omdat je ook veel leuke dingen mee maakt met vrienden en familie. Ook goed van jou dat je je hier bewust van bent in wat je wel en niet deelt

 3. Het is eigenlijk best wel interessant hoe het werkt, want ik vind blogs met een persoonlijke touch júist zo interessant. Maar zelf let ik wel op wat ik schrijf en deel ik niet alles. Het gaat eigenlijk vanzelf en het belangrijkste voor mij is dat ik me er prettig bij voel. Die grens ligt bij iedereen weer anders.

 4. Ja, lastig onderwerp! Zoals je weet knal ik zo ongeveer alles online wat er maar in me opkomt. Ook in real life heb ik nogal de neiging om gewoon alles over mezelf te vertellen aan jan en alleman, dat boeit me echt heel weinig, dus dat ging automatisch ook zo op m’n blog. Met mijn vriend heb ik er eerst uitgebreid over gesproken, paar voorbeeldjes gegeven. Hij zei zelf dat ik gewoon zijn naam en foto’s mocht gebruiken omdat het makkelijker blogt. Ik ben ook wel van ‘een lichaam is een lichaam, iedereen moet wel eens poepen’, dus ook daarover blog ik makkelijk.
  Wat niet? Privé dingen van Jan, struggles in onze relatie, issues van vrienden, niets onze families. Tot op heden voelt dat erg goed!

  1. Iedereen maakt daar inderdaad z’n eigen keuze in. Jouw verhalen zijn voor velen herkenbaar. Dat is het leuke aan persoonlijke verhalen lezen. Wel goed dat je een keuze hebt gemaakt in wat je wel en niet deelt. Mijn relatie struggles komen ook niet op internet

 5. Ik vind persoonlijke blogs het leukst om te lezen, zelf schrijf ik ook zo op mijn blog maar deel ook geen foto’s van mijn vriend, vrienden en familie, in ieder geval niet zonder toestemming. Soms vind ik dat wel jammer omdat ik altijd alleen op de foto’s sta dus, maar het is niet anders.

  1. Ik vind persoonlijke blogs ook erg leuk omdat je er een herkenning ik kan vinden. Fijn dat je je balans hier in hebt gevonden. Ja balen he! Heb je net een leuke foto, staat iemand anders erbij

 6. Wat interessant om dit te lezen! Ik vind het lastig want persoonlijke blogs vind ik zelf leuk om te lezen en te schrijven. Aan de ene kant wil je toch je verhaal delen en je blog persoonlijk maken. Want een blog is vaak zo leuk vanwege de blogger erachter. Ik heb er eerlijk gezegd niet veel moeite mee om foto’s te delen van familie en vrienden. Ook eigenlijk nooit over na gedacht of dit mijn eigen privacy schendt. Ik heb het idee dat ik zo klein ben dat niemand het toch weet haha. Maar een hometour zou ik niet zo snel geven omdat je dan toch echt ALLES laat zien. En als het eenmaal op internet staat, dan staat het er ook voor altijd op.

  1. Persoonlijke verhalen zijn ook heel erg leuk. Zeker omdat je veel herkenning ziet en wil zien in de verhalen die je leest. Mijn huis zou ik bijvoorbeeld wel weer laten zien, grappig hoe iedereen er weer anders over denkt.

 7. Ik ben persoonlijk op mijn blog maar deel natuurlijk niet alles. Er zijn grenzen. Maar er zijn zaken die ik deel om te plaatsen. Ze zijn ook niet geheim. Als ik foto’s deel van anderen, vraag ik vooraf altijd toestemming. Verder vind ik persoonlijke verhalen net een beetje interessanter, omdat je er herkenning in vind. En ik vind openheid van zaken wek van moed getuigen.

 8. Ik schrijf ook heel vaak over wat ik allemaal mee maak, en nu ik weer op zoek moet naar een baan sta ik er wel éxtra bij stil dat een potentiële werkgever mijn blog ook kan lezen (soms verwijs ik er zelfs wel eens naar). Aan de andere kant zal ik alles wat op mijn blog staat over mijn beperkingen ook delen in een sollicitatiegesprek, dus dan heb ik de juiste keuze gemaakt. Als ik echt twijfel of ik iets wel of niet kan plaatsen laat ik het door mijn moeder lezen. Vriendlief staat wel op foto’s die ik op mijn blog plaats, maar aangezien hij DJ is en met iedereen op de foto gaat op festivals waar hij moet draaien vond ik dat dat wel kon ;). Ik vind het knap dat je zo’n goede balans hebt gevonden in het delen/niet delen.

  1. Ik heb je verhaal gelezen over je sollicitatie. Ik hoop dat je snel een baan zilt vinden meis. Haha, ja als je vriend met iedereen op de foto gaat dan mag hij best op je blog staan.

 9. Ik schrijf idd ook over mij en mijn gevoel en belevenissen. Zijn er anderen in het spel en ik kan daar niet goed omheen schrijven dan vraag ik toestemming. Wel merk ik dat ik het steeds meer en meer bij mijzelf houd en dat ik dat ook fijn vind. Ik denk dat ik met mijn ervaringen soms ook genoeg heb te delen waar anderen wat aan kunnen hebben. Het fijne aan je eigen blog is dat je er invulling aan kan en mag geven hoe jij wilt en dat maakt het zo persoonlijk als je zelf zou willen.

  Groetjes Agneta

  1. Persoonlijke dingen van iemand zijn altijd heel leuk om te lezen. Het is een soort herkenning wat je zoekt in iemands verhaal. Goed dat je daar een afweging ik hebt gemaakt wat je wel en niet deelt

 10. Ik vind dit persoonlijk ook best een lastige afweging! Een tijd geleden heb ik privé enorm heftige dingen meegemaakt, wat absoluut zijn weerslag heeft gehad op mijn blog. Op zo’n moment heb ik geen zin om dergelijke dingen te delen, maar kun je het ook eigenlijk haas niet NIET doen. Wel goed in ieder geval om er bewust mee bezig te zijn en bewuste keuzes in te maken, lijkt mij!

  http://www.girlalmighty.nl

 11. Ik merk dat ik vanaf het begin (ik blog nu3 maanden) vrij persoonlijk blog. Ik vind het geweldig, maar kies er inderdaad bewust voor om alleen mijn dingen te delen en niet die van een ander. De naam van mijn vriend is dus ook niet te vinden, maar ik deelde laatst wel een foto. Ik ben nog zoekende met wat ik precies wil met mijn blog en wat ik wel en niet deel op Social Media. Ik vind het goed dat je hier aandacht aan besteed, iedereen moet zich bewust zijn van het feit dat je niets meer van het internet kunt verwijderen als het er eenmaal opstaat:(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge