Blogs Mama

Ben jij een curling ouder?

Wie van jullie de aflevering van De luizenmoeder kijkt, heeft vast de term ‘curling ouder’ voorbij horen komen. Deze term bestaat al zo’n 3 jaar en is voor het eerst uitgesproken door de Deense psycholoog Bent Hougaard. Maar wat betekent een curling ouder eigenlijk? Ik ga je het uitleggen!

 

Lees ook: Wat voor opvoeder ben jij? Doe de test!

Wat zijn curling ouder?

De Deense psycholoog Bent Hougaard omschrijft curling ouders (oftewel: overparenting of hyper-parenting) heel mooi: Het zijn overbeschermende ouders die alle obstakels voor de voeten van hun kinderen proberen weg te vegen, net zoals in de curling sport met bezems de baan wordt vrijgehouden. Hougaard waarschuwt dat deze kinderen zich daardoor niet volwaardig kunnen ontwikkelen.

Dat curling gedrag doen ouders onbewust en vaak met de beste bedoelingen. Volgens psychologen en pedagogen komt dit voort uit het toenemend streven van ouders naar perfectie. Daarnaast willen zij hun kinderen tegenslagen en teleurstellingen besparen.

 

Lees ook: 5 manieren om je kind positief te leren denken

 

Dit zijn de kenmerken van curlingouders

Jaja, curlingsouders kun je herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Alle mogelijke problemen die je kind kan tegen komen, weghalen en/ofoplossen.
  • Taken voor je kind overnemen die hij prima zelf kan.
  • Je kind behoede voor alle gevaren om hem heen
  • Het liefst het huiswerk, suprises, spreekbeurten etc. van je kind maken, zodat hij geen fouten kan maken.
  • Als er op school iets niet naar je zin gaat, direct op de juf afstappen.
  • Controle houden op wat je kind doet.
  • Het gedrag van je kind altijd goedpraten.

Laat je kind nieuwe ervaringen op doen.

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik kan begrijpen dat er een soort verdedigende houding in je opkomt na het lezen van dit stuk. Want zeg nou zelf; iedere ouder wil toch het beste voor zijn kind, nietwaar? Maar is het dan erg om een voorzichtige ouder te zijn? Nee, helemaal niet. Alleen is het van belang om als ouder niet door te slaan om je kind overmatig te beschermen. Dit kan ervoor zorgen dat je kind het gevoel krijgt dat hij zich niet meer vrij kan bewegen.

Pedagogen (inclusief ik) willen dan ook graag een oproep doen aan curling ouders; “Laat je kind ervaringen opdoen, leren van hun fouten en ook van hun teleurstellingen. Door ze zelf dingen te laten ontdekken leren zij niet alleen nieuwe situaties beter in te schatten, maar ook op hunzelf te vertrouwen“.

 

Bron:  Congres-content.nlNRC.nl

Photo by rawpixel on Unsplash

 

2 thoughts on “Ben jij een curling ouder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *