bedplassen bij kinderen
Basisschoolkind,  kind

Bedplassen bij kinderen: waarom het gebeurt en wat te doen

Over het algemeen zijn de meeste kinderen tussen de 2 en de 5 jaar overdag zindelijk. Maar dat wil niet zeggen dat zij ook in de nacht altijd droog blijven. Een plasje hier en daar is heel normaal. Maar wat als het bedplassen bij kinderen structureel gebeurd? 

 

Lees ook: Zo maak jij je kind zindelijk

 

Wanneer spreek je echt van bedplassen bij kinderen?

Structureel in bed plassen kan voor kinderen best vervelend zijn. Zeker als zij wat ouder zijn. Het kan bij hen zelfs een gênante kwestie worden. 

Maar wanneer spreken we nu precies van bedplassen bij kinderen? Volgens het Kenniscentrum Bedplassen wordt er van bedplassen gesproken als een kind na zijn kleutertijd ’s nachts in zijn slaap – zonder opzet- meerdere keren in zijn bed plast. Ook geldt in Nederland de norm van bedplassen: als kinderen vanaf vijf jaar minstens twee keer per maand in hun bed plassen.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van bedplassen bij kinderen?

Bedplassen bij kinderen kunnen verschillende oorzaken hebben. Hieronder noem ik er enkele:

  • Erfelijkheid
  • Emotionele factoren zoals een mindere mate van zelfvertrouwen of problemen binnen het gezin waardoor het kind onzeker wordt en in bed plast.
  • De nieren maken meer plas aan dan normaal, waardoor de blaas te overvol wordt.
  • Het kind slaapt te diep waardoor de hersenen geen signaal krijgen om wakker te worden om te plassen.
  • De blaas is nog niet helemaal volgroeid.

Hoe kun je bedplassen verminderen?

  • Geef je kind zeker een uur voordat hij naar bed gaat geen drinken meer.
  • Een beloningskaart met bijvoorbeeld stickers plakken kan je kind helpen te stimuleren om minder in bed te plassen. De plaskaart kun je tegen een kleine vergoeding (€0,99) downloaden en uitprinten.
  • Een plaswekker werkt in combinatie met een broekje. Deze dient je kind aan te doen voordat hij naar bed gaat. Zodra je kind een paar druppels plast, gaat er een wekker af. Op die manier weet je kind dat hij naar de wc moet gaan.

 

bedplassen bij kinderen
€92,49

 

Bron: Kenniscentrum BedplassenWebMDParents Magazine

Foto: Pixabay

 

Dit artikel bestaat uit affiliate links (Als jij via deze link(s) iets koopt, verdien ik hiermee een klein zakcentje om deze website te bekostigen). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge