angstig kind
Basisschoolkind,  Blogs,  peuter

5 manieren om jouw angstige kind te helpen

Ineens is jouw kind angstig voor inbrekers, onweer en spoken onder zijn bed. Gelukkig is angstig zijn heel normaal en hoort bij het opgroeien. Het is een emotie en helpt je kind zich te beschermen tegen gevaar. Maar wat als de angsten overmatig zijn? Deze 5 tips kunnen een angstig kind hierbij helpen. 

 

Lees ook: 5 manieren om je kind positief te leren denken

 

Wanneer kan de angst van jouw kind overmatig zijn?

  • Als jouw kind situaties uit de weg gaat omdat hij bang is.
  • Als de angst zodanig hoog is dat jouw kind er lichamelijke klachten door krijgt.
  • Wanneer de overmatige angst de ontwikkeling van jouw kind belemmert.
  • Als jouw kind angstig blijft, terwijl er geen gevaar is.

 

5 manieren die een angstig kind kunnen helpen

  1. Benoem de emoties van je kind en wees begripvol. Dit helpt om je kind zijn emoties te herkennen en te leren begrijpen.
  2. Praat met elkaar over wat jouw kind bang maakt. Erken zijn gevoelens, vraag hoe hij deze angst beleefd en ga samen op zoek naar een oplossing. Dit kan bijvoorbeeld door een lampje te laten branden of meer knuffelbeesten in bed. Lees bijvoorbeeld boekjes over hetgeen wat hem bang maakt.
  3. Stimuleer je kind om de dingen toch te doen waar hij zo angstig voor is. Doe het wel in kleine stappen. Vraag waarbij jij hem kan helpen. Spreek je vertrouwen uit, dat het hem gaat lukken. Hij zal het fijn vinden om te horen dat je als ouder(s) vertrouwen in hem hebt.
  4. Geef angst niet téveel aandacht. “Mocht je nu denken dat ik mezelf tegen spreek?” Nee. Begripvol zijn, erover praten en je kind stimuleren is prima.  Maar soms kan angst teveel op de voorgrond staan. Je kunt een angstig kind helpen door situaties niet groter te maken dan ze al zijn. Dit kun je doen door een eerlijk beeld te geven van deze situaties. Praat met je kind over de dingen die zouden kunnen gebeuren maar ook over de positieve kanten ervan.
  5. Is jouw kind nog jong (circa 12 maanden)? Dan kan hij last hebben van scheidingsangst, oftewel verlatingsangst. Dit hoort bij de ontwikkeling van een jong kind. Voordat je dus weg gaat (ook al is het naar een andere kamer) kan je duidelijk vertellen waar je naartoe gaat en dat je straks weer terug komt. Neem ook bewust afscheid. Je zal merken dat, hoe vaker je dit doet, de angst bij je kind op den duur af zal nemen.

 

Foto: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge