als je kind niet wil eten
Basisschoolkind,  Blog,  kind,  peuter

7 praktische tips om je kind aan het eten te krijgen

Hoe vervelend kan het zijn als je kind niet wil eten? Dit kan je als ouder soms tot wanhoop drijven. Voeding is tenslotte de basis om een gezond lichaam te krijgen en te onderhouden. Maar om nu die eeuwige strijd aan te gaan? Dat maakt het er niet leuker op. Nu is het zo dat kinderen rond hun tweede levensjaar alle vies vinden wat ze aangeboden krijgen. Dit hoort bij hun ontwikkeling en zal op den duur over gaan.

Mocht het thuis toch ‘de pan uit rijzen’, in dit artikel deel ik 7 praktische tips die kunnen helpen om je kind aan het eten te krijgen.

Lees ook: Monkey platter: Je kind gezond en gevarieerd laten eten

Ga als ouder de machtsstrijd niet aan

Een strijd aangaan met je kind over wie de baas, zal je niet winnen. Ook de bekende zin: “als je je bord niet leeg eet krijg je geen toetje” zal niet werken. Je kind zal zich ertegen verzetten en gaat het eetmoment als vervelend ervaren.
Tevens zal hij denken dat hij eerst het ‘vieze’ op moet eten totdat hij pas iets lekkers krijgt. Is het bordje niet leeg of heeft je kind er niets van gegeten, ruim het bordje op. ‘Volgende keer beter’ zullen we maar zeggen.

Houd vaste eetmomenten aan

Het is niet leuk als je kind weinig of niet gegeten heeft, maar op den duur krijgt hij natuurlijk weer honger. Belangrijk is om de vaste eetmomenten aan te houden. Een kind zal op den duur honger leren voelen en zal het vaste eetmoment/ritme eigen maken.

Kondig de maaltijd op tijd aan

Een jong kind heeft nog geen benul van tijd maar toch is het belangrijk om de maaltijd op tijd aan te kondigen, bijvoorbeeld 15, 10 en 5 minuten van te voren. Zo bereid je je kind alvast voor op de maaltijd en kan het in de tussentijd zijn spel afmaken.

Laat je kind helpen

Om je kind bij het proces van de maaltijd te betrekken is het leuk om samen boodschappen te doen. Laat hém de groente of het vlees uitkiezen en te laten helpen met het bereiden hiervan. Ook zelf zijn maaltijd op laten scheppen is hier van belang. Ook al is het één aardappel of een beetje groente, beloon hem als hij zijn bordje leeggegeten heeft.
Je kind leert op die manier zijn verantwoordelijkheid te nemen, en zo een positiever beeld te krijgen van voedsel.

Eerst eten dan drinken

Het is heel simpel: als je kind eerst drinkt en daarna pas eet, is zijn buikje snel vol en zal hij het eten aan de kant schuiven.

Eet samen

Hier wordt niet mee bedoeld op de bank voor de televisie, maar aan tafel. Daarbij is het belangrijk dat papa en/of mama ook iets op hun bord hebben en niet alleen het kind. Nu zijn de meningen erover verdeeld maar om je kind te laten eten wat het ‘moet’ eten, is het fijn dat als ouder hetzelfde op hun bord hebben liggen als hun kind.
Dit voorkomt dat hij zijn eigen eten gaat associëren met ‘vies’.

Benadruk het eetmoment als een sociale bezigheid

De laatste tip maar zeker niet onbelangrijk: Samen eten aan tafel moet een moment zijn waarbij jullie gezellig bij elkaar zitten en de dag bespreken. Met oudere kinderen kun je een leuk gesprek voeren over hoe het op school is geweest. Dit is stuk gezelliger dan de eeuwige strijd voeren.

 

Photo by Danielle MacInnes on Unsplash

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge