alles wat je moet weten over kinderbijslag
Mama

Alles wat je moet weten over kinderbijslag voor het jaar 2019

De kinderbijslag komt er aan. Dit geldt overigens alleen voor jou als je een kind hebt en in Nederland woont. De kinderbijslag is een geldbedrag van de overheid, die bijdraagt aan de kosten voor de opvoeding en verzorging van je kind. In dit artikel vertel ik alles wat je moet weten over kinderbijslag. En ik kan je vertellen, de kinderbijslag gaat in 2019 omhoog!

 

Lees ook: Zo kun je besparen op de boodschappen

 

Dit moet je weten over kinderbijslag

Voor wie is de kinderbijslag?

Iedereen die in Nederland woont en/of in loondienst is heeft dus recht op kinderbijslag. Dit geldbedrag is speciaal bedoeld voor thuiswonende kinderen tot 18 jaar. Dit kunnen eigen kinderen zijn maar ook stief- en soms pleegkinderen. Het bedrag krijg je ieder kwartaal op je rekening gestort.

  • 2 januari 2019
  • 1 april 2019
  • 1 juli 2019
  • 1 oktober 2019

Kinderbijslag vraag je aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Wanneer je kindje net geboren is, geeft de gemeente de geboorteaangifte door aan de SVB. Ongeveer 2 tot 4 weken na de aangifte krijgt je van de SVB een brief. Daarna kunt je de kinderbijslag aanvragen op de website van de SVB. Daarvoor heb je DigiD nodig. Je kunt de SVB ook vragen een papieren aanvraagformulier op te sturen.

Hoe hoog is de kinderbijslag in 2019?

Het bedrag dat je aan kinderbijslag krijgt is niet inkomensafhankelijk maar wel afhankelijk van de leeftijd van je kind. Wist je dat de kinderbijslag in 2019 omhoog gaat? Voor ieder kind tot 6 jaar krijg je er in 2019 €62 per jaar bij. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar oud is de verhoging €75 en voor kinderen van 12 tot 18 jaar is het €89. Je krijgt de kinderbijslag overigens achteraf betaald per kwartaal. De hogere bijslag krijg je dus voor het eerst pas rond 1 april. De bijslag die je in de eerste week van januari ontvangt, is dus nog gebaseerd op de tarieven van 2018.

Dit zijn de tarieven voor het jaar 2019

 

0 t/m 5 jaar

6 t/m 11 jaar 12 t/m 17 jaar

€217

€264

€311

 

Waar is de kinderbijslag voor bedoeld?

Waar je het bedrag voor uit geeft, kun je zelf bepalen. Zo mag je het gebruiken voor de uitgaven voor je kind maar ook andere dingen zoals; de energiekosten,  boodschappen of andere rekeningen.

 

Lees ook: 10 manieren om als gezin geld te besparen

 

Extra kinderbijslag ontvangen voor een kind met intensieve zorg

In Nederland is er ook een regeling voor ouders van kinderen (3 tot 18 jaar) die intensieve zorg nodig hebben. Sommige ouders weten dit niet, maar zij hebben in dit geval recht op het dubbele bedrag aan kinderbijslag. Hiervoor dienen ouders wel eerst contact op te nemen met het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). Zij onderzoeken en geven het advies af of het kind ook daadwerkelijk intensieve zorg nodig heeft. Op basis daarvan kunnen ouders het dubbele bedrag aan kinderbijslag aanvragen.

 

Bron: NibudRijksoverheid

Photo by Patryk Sobczak on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge