alles wat je moet weten over kinderbijslag
Mama

Alles wat je moet weten over kinderbijslag

De kinderbijslag komt er aan. Dit geldt overigens alleen voor jou als je een kind hebt en in Nederland woont. De kinderbijslag is een geldbedrag van de overheid, die bijdraagt aan de kosten voor de opvoeding en verzorging van je kind. In dit artikel vertel ik alles wat je moet weten over kinderbijslag. 

Dit moet je weten over kinderbijslag

Voor wie is de kinderbijslag?

Zoals ik eerder in dit artikel schreef heb je alleen recht op kinderbijslag als je in Nederland woont en/of in loondienst bent. Dit geldbedrag is speciaal bedoeld voor thuiswonende kinderen tot 18 jaar. Dit kunnen eigen kinderen zijn maar ook stief- en soms pleegkinderen. Het bedrag krijg je ieder kwartaal op je rekening gestort (2januari, 3 april, 2. juli, 1 oktober). Overigens is het bedrag afhankelijk van hoe oud je kind is. Hieronder zie je de hoogte van het bedrag per leeftijdscategorie:

Bedragen kinderbijslag per kind per kwartaal (2018)

  • Leeftijd 0 t/m 5 jaar
    – €201, 05
  • Leeftijd 6 t/m 11 jaar
    – €244,13
  • Leeftijd 12 t/m 17 jaar
    – €287,21

Waar is de kinderbijslag voor bedoeld?

Waar je het bedrag voor uit geeft, kun je zelf bepalen. Zo mag je het gebruiken voor de uitgaven voor je kind maar ook andere dingen zoals; de energiekosten,  boodschappen of andere rekeningen.

Lees ook: Hoe kun je besparen op boodschappen?

Extra kinderbijslag ontvangen voor een kind met intensieve zorg

In Nederland is er ook een regeling voor ouders van kinderen (3 tot 18 jaar) die intensieve zorg nodig hebben. Deze ouders hebben namelijk recht op het dubbele bedrag aan kinderbijslag. Hiervoor dienen ouders wel eerst contact op te nemen met het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). Zij onderzoeken en geven het advies af of het kind ook daadwerkelijk intensieve zorg nodig heeft. Op basis daarvan kunnen ouders het dubbele bedrag aan kinderbijslag aanvragen.

Kinderbijslag in 2019

Wist je dat de kinderbijslag vanaf 2019 omhoog gaat? Voor ieder kind tot 6 jaar krijg je er in 2019 waarschijnlijk €62 per jaar bij. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar oud is de verhoging €75 en voor kinderen van 12 tot 18 jaar is het €89. Je krijgt kinderbijslag overigens achteraf betaald per kwartaal. De hogere bijslag krijg je dus voor het eerst pas rond 3 april. De bijslag die je in de eerste week van januari ontvangt, is dus nog gebaseerd op de tarieven van 2018.

 

Bron: NibudRijksoverheid

Photo by Patryk Sobczak on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge