Alles wat je moet weten over kinderbijslag

alles wat je moet weten over kinderbijslag

Whoop whoop! De kinderbijslag komt bijna binnen. Dit geldt overigens alleen voor jou als je een kind hebt, in Nederland woont en/of in loondienst bent. De kinderbijslag is een geldbedrag van de overheid, die bijdraagt aan de kosten voor de opvoeding en verzorging van je kind. In dit artikel vertel ik alles wat je moet weten over kinderbijslag. Lees maar mee!

Dit moet je weten over kinderbijslag

Voor wie is de kinderbijslag?

Zoals ik eerder in dit artikel schreef heb je alleen recht op kinderbijslag als je in Nederland woont en/of in loondienst bent. Dit geldbedrag is speciaal bedoeld voor thuiswonende kinderen tot 18 jaar. Dit kunnen eigen kinderen zijn maar ook stief- en soms pleegkinderen. Het bedrag krijg je ieder kwartaal op je rekening gestort (2januari, 3 april, 2. juli, 1 oktober). Overigens is het bedrag afhankelijk van hoe oud je kind is. Hieronder zie je de hoogte van het bedrag per leeftijdscategorie:

Bedragen kinderbijslag per kind per kwartaal (2018)

  • Leeftijd 0 t/m 5 jaar
    – €201, 05
  • Leeftijd 6 t/m 11 jaar
    – €244,13
  • Leeftijd 12 t/m 17 jaar
    – €287,21

 

Waar is de kinderbijslag voor bedoeld?

Waar je het bedrag voor uit geeft, kun je zelf bepalen. Zo mag je het gebruiken voor de uitgaven voor je kind maar ook andere dingen zoals; de energiekosten,  boodschappen of andere rekeningen.

Lees ook: Hoe kun je besparen op boodschappen?

Extra kinderbijslag ontvangen voor een kind met intensieve zorg

In Nederland is er ook een regeling voor ouders van kinderen (3 tot 18 jaar) die intensieve zorg nodig hebben. Deze ouders hebben namelijk recht op het dubbele bedrag aan kinderbijslag. Hiervoor dienen ouders wel eerst contact op te nemen met het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). Zij onderzoeken en geven het advies af of het kind ook daadwerkelijk intensieve zorg nodig heeft. Op basis daarvan kunnen ouders het dubbele bedrag aan kinderbijslag aanvragen.

 

Bron: NibudRijksoverheid

Photo by Patryk Sobczak on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge