20

Achter de schermen bij Mama Praatjes | Hoe komen mijn artikelen tot stand

achter de schermen

De opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Ik kan er uren over praten, totdat je gek van me wordt en wegrent. Daarnaast ben ik gek op schrijven. Iedere dag leer ik steeds meer en word er alsmaar beter in. De combinatie van deze twee interesses maakt dat ik deze blog ben begonnen.

De artikelen die ik op Mama Praatjes publiceer, komen natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Nee, daar gaat een hele planning aan vooraf. En vooral veel hersenen gekraak. Dat maakt het soms best lastig om een artikel te schrijven. Zeker wanneer ik een drukke dag heb gehad op mijn werk, ben ik er niet altijd voor te porren. Maar als ik er eenmaal aan begin, ben ik niet te stoppen.

Het leek mij leuk om jou eens een kijkje achter de schermen te geven bij Mama Praatjes. Ik vertel je hoe mijn artikelen tot stand komen en wat er zoal voor nodig is. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan gezellig mee!

Dé plek waar het allemaal gebeurd

Maak kennis met mijn chaotische werkplek. Ik probeer dit bureau altijd  zo goed mogelijk op te ruimen, zodat ik geen prikkels krijg en mij kan concentreren op het schrijven van artikelen.
Maar op de een of andere manier ligt alles binnen een mum van tijd weer overhoop. Romy had laatst dit artikel geschreven over het voordeel van een opgeruimde werkplek. Ik denk toch dat ik een keer hier iets mee moet….????

 

achter de schermen

 

Inspiratie

Voor het schrijven van een artikel staat het hebben van inspiratie op nummer 1. Zonder inspiratie heb je geen onderwerp en zonder onderwerp geen artikel. Er zijn drie bronnen waar ik mijn inspiratie vandaan haal. De eerste bron is mijn werk. Ik werk momenteel 9 jaar jaar met kinderen en geen dag is hetzelfde. Je begrijpt wel dat ik dagelijks met een berg inspiratie thuis kom.

Mijn tweede inspiratiebron is de deeltijd studie pedagogiek, die ik afgelopen juli heb afgerond. Het voordeel van een deeltijd opleiding was dat ik de kennis direct in de praktijk kon toepassen. Daardoor heb ik kunnen ervaren of datgene wat ik geleerd had werkte of juist niet. Ik heb er niet allen profijt van in het ondersteunen en begeleiden van kinderen en ouders, maar ook in het schrijven van artikelen voor deze blog. Alles wat ik op mijn werk meemaak en vanuit mijn studie heb geleerd, schrijf ik op in een notitieboekje en werk ik thuis verder uit.

 

 

achter de schermen

 

Tot slot behoren deze bovenstaande boeken ook tot mijn inspiratiebron. Tijdens mijn studie heb ik onder andere deze boeken gebruikt. Ze zijn niet alleen leuk om te lezen, ze dienen ook als hulpmiddel voor het schrijven van artikelen. Als ik iets niet weet, zoek ik het in een van deze boeken op.

Doel

Ik vind het belangrijk dat ieder artikel een doel heeft. Bij het schrijven van artikelen over de opvoeding en ontwikkeling van kinderen, stel ik mijzelf altijd de vraag: ‘Met welke informatie gaat de bezoeker naar huis na het lezen van dit artikel?’ Misschien is dit wel een perfectionistisch trekje van mij, maar ik wil geen artikelen schrijven die niet van toegevoegde waarde zijn.

 

Foto’s

Foto’s maken voor mijn blog is best wel een dingetje. Ik heb dagelijks kinderen om me heen, dus je zou denken dat ik genoeg beeldmateriaal heb. Integendeel zelfs, binnen mijn werkveld is het vanwege de privacy, verboden om foto’s te maken. En daar houd ik me dan ook aan.

Tegenwoordig zijn er hele mooie websites die gratis stockfoto’s aanbieden. Hier ben ik natuurlijk heel blij mee. Mijn blog bestaat dan ook 90% uit stockfoto’s. Mijn favoriete websites waar ik foto’s vandaan haal zijn: Unsplash Pixabay en Rawpixel.

 

Schrijven, optimaliseren en plannen

Nadat het artikel een onderwerp en een doel heeft, is het tijd om te schrijven. Bij het schrijven van een artikel zorg ik ervoor dat de tekst goed leesbaar is. Dit doe ik door gebruik te maken van tussenkopjes. Maar er komt meer bij kijken. Zo moet het artikel ook SEO geoptimaliseerd worden. In het kort betekent dit dat het artikel zo geschreven moet worden dat het sneller en beter vindbaar is in Google. Hier ga ik verder niet op in. Voor meer informatie over SEO verwijs ik je door naar deze website.

Nadat ik klaar ben met schrijven en het artikel 3 keer heb herlezen, plan ik het artikel in op social media. Via deze weg informeer ik jullie dat er een nieuw artikel online staat op Mama Praatjes.
De kanalen die ik hiervoor gebruik zijn: Facebook, Instagram, Bloglovin (dit gaat automatisch) en sinds kort mijn nieuwe social media kanaal ‘Beste bloggers’.
Tot slot probeer ik (bijna) altijd artikelen vooruit te schrijven, ongeveer een week vooruit. Dit geeft me een soort rust en voorkomt dat ik gestrest raak. Helaas lukt dit niet altijd omdat ik dagen heb dat mijn hoofd vol zit en dus niks op papier krijg. Romy gaf me een tip om na het werk even wat anders te doen, zodat ik weer fris achter mijn computer kan. Ik ga daar nog eens goed over nadenken….

Ik hoop dat ik jullie een kijkje achter de schermen heb kunnen geven. En dat jullie nu weten hoe de artikelen op Mama Praatjes tot stand komen. Zijn er dingen die ik nog niet heb beschreven maar waar jullie nieuwsgierig naar zijn? Laat het me dan weten, dat vind ik leuk!

 

Groetjes Aneta

 

 

Comments 20

 1. Wat leuk om een kijkje te krijgen in jouw blogroutine! Ik vind het zo leuk hoe je nu je kennis vanuit je studie combineert met je passie voor schrijven en daar ook nog eens heel veel mensen mee op weg kunt helpen! Wat leuk dat je mijn tip vermeldt in je blog 🙂 Hopelijk kun je er iets mee!

  1. Post
   Author
 2. Wat leuk dat we even met je mee mogen kijken. Pff ik wil ook heel graag een werkplekje voor mezelf. Werk nu aan de eettafel en dat moet natuurlijk altijd opgeruimd worden. (Voordeel geen last van troepjes????).
  Ik vind dat je hele goede en informatieve artikelen schrijft.

  1. Post
   Author

   Een werkplekje zou inderdaad heerlijk zijn. Al is het maar om je even te concentreren. Bedankt voor je lieve compliment❤️

  1. Post
   Author
 3. Echt leuk om te lezen hoe je blogt! Je blogt heel bewust. Ik bedoel, je bedenkt van te voren heel goed het doel van een artikel. En dat zie je ook duidelijk terug in de teksten. Het leest prettig!

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 4. Hoi Aneta,
  Ik blog juist na een werkdag, dat geeft me rust. Ik plan ook niets vooruit. Ik ben een impulsieve schrijver, en schrijf elke dag vers. Iedereen heeft zo een eigen manier. Leuk om te lezen hoe dat bij jou gaat!!

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 5. Mooi bureau en leuke boekjes hoor. Die zien er wel erg dik uit. Veel stof geleerd natuurlijk 😉

  1. Post
   Author
 6. Leuk om je werkplek te zien zeg! Hij is inderdaad best wel vol. Zelf probeer ik mijn bureau zo leeg mogelijk te hebben, maar dat lukt ook niet altijd zo goed.

  1. Post
   Author
 7. Leuk om je werkplek te zien, mijn plek is net zo chaotisch, te meer omdat ik hem moet delen met manlief. Ik hunker nog wel naar een nieuw, meer eigen plekje/bureau. Maar daar komt het steeds maar niet van. Ik merk echt dat jij veel voorwerk doet in het ontwikkelen van je artikelen. Inhoudelijk zijn ze erg goed vind ik en ik haal er veel uit.

  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge