kindermishandeling
Blogs,  Mama

Aandacht voor kindermishandeling

Ieder jaar worden er in Nederland 119.000 kinderen mishandeld. Dat is gemiddeld één kind per klas. Daarbij vinden er jaarlijks 113.000 gesprekken plaats bij de kindertelefoon en worden er 30.000 meldingen gedaan bij het AMK (Algemeen Meldpunt Kindermishandeling).

 

Lees ook: 5 tips voor het omgaan met een angstig kind

 

Wat is kindermishandeling?

Bij kindermishandeling denkt men voornamelijk aan lichamelijk geweld zoals schoppen en slaan. Maar er zijn nog meer verschillende vormen. Ik benoem ze hieronder:

Lichamelijke mishandeling
Dit zijn alle vormen van lichamelijk geweld bij een kind.

Emotionele mishandeling
Deze vorm kenmerkt zich door het regelmatig uitschelden van een kind door een volwassen persoon. Hij doet vaak afwijzend en vijandig tegen het kind of maakt het kind opzettelijk bang.

Lichamelijke verwaarlozing
Doorlopend tekort aan positieve aandacht voor het kind. Het negeren van de behoefte van het kind aan liefde, warmte, geborgenheid. Hieronder valt ook de situatie waarbij een kind getuige is van geweld tussen ouders en verzorgers.

Seksueel misbruik
Dit zijn seksuele aanrakingen die een volwassene een kind opdringt.

De gevolgen van kindermishandeling

Een kind dat mishandeld is, heeft naast persoonlijke schade, meer kans op een psychiatrische stoornis, depressie, angststoornissen, drugsgebruik en seksueel risicogedrag. Daarnaast zal het kind levenslang getekend zijn.

Enkele feiten op een rijtje

  1. Bij veel kinderen die worden mishandeld, hebben de ouders problemen. Ze willen hun kinderen misschien niet slaan, uitschelden of verwaarlozen, maar ze zijn vaak heel moe of wanhopig.
  2. Veilig Thuis (voorheen AMK) krijgt van maandag tot en met vrijdag elk uur negen serieuze meldingen over kindermishandeling. Dat gaat de hele dag door, het hele jaar. Per jaar gaat dit over 30.000 kinderen.
  3. Na een melding over kindermishandeling onderzoekt Veilig Thuis of er ook echt sprake is van kindermishandeling. Bij bijna 20 % is dat niet het geval. Bij ongeveer 80 % van de meldingen was het dus heel goed dat ernaar is gebeld.
  4. Van de kinderen die thuis te maken hebben met huiselijk geweld krijgt ongeveer de helft van de kinderen last van wat er thuis gebeurt. Ze worden bang, slapen slecht of krijgen nachtmerries.
  5. Van de verschillende soorten kindermishandeling komt verwaarlozing het meest voor.

Sta jij wel eens stil bij het onderwerp kindermishandeling?

 

Bron: http://kindermishandeling.hetklokhuis.nl/wat-is-het/cijfers-en-feiten/

Week tegen Kindermishandeling

Foto: Pixabay

2 Reacties

  • Roelina

    Ik word er altijd enorm verdrietig en boos van. Hoe kan iemand een kind nou wat aan doen? Ik kan daar écht niet bij. Dan zie ik die lieve, onschuldige (vooral onschuldig, de wereld is nog helemaal nieuw voor kinderen) snoetjes voor me, die zo veel ellende moeten meemaken en dat heel vaak ook nog als normaal (gaan) beschouwen, vreselijk. Bah. Geen woorden voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge