weetjes over tweelingen
Blogs,  Mama

6 opmerkelijke weetjes over tweelingen

De geboorte van een tweeling blijft heel bijzonder. Buiten het feit dat een vrouw tegen de tijd dat ze moet bevallen op ontploffen staat, zijn er ook verschillende weetjes over tweelingen.

Het schijnt dat als een vrouw op latere leeftijd zwanger wordt, meer kans heeft op een tweelingen. Daarnaast zijn door de IVF behandelingen de hoeveelheid tweelingen gestegen. Dit komt omdat er tijdens zo’n behandeling meerdere bevruchte eicellen worden terug geplaatst en hierdoor een grotere kans is op een tweeling. Ben je ondertussen nieuwsgierig geworden? In dit artikel zet ik 6 opmerkelijke weetjes over tweelingen op een rijtje.

Lees ook: Onderzoek | Steeds meer kinderen ervaren stress

Geboren worden als gespiegelde

Het schijnt dat ongeveer 25 procent van de tweelingen wordt geboren als een gespiegelde eeneiige tweelingen. Dit houdt in dat kenmerken zoals moedervlekken, haarkruinen of scheve tanden, op exact precies de tegenovergestelde plek verschijnen (in spiegelbeeld dus).

Bijna dezelfde vingerafdruk

Een tweeling heeft nooit helemaal identieke vingerafdrukken. Het kan wel zijn dat de ze erg op elkaar lijken. Dit komt omdat vingerafdrukken voor een deel genetisch bepaald zijn. Deels ligt het ook aan hoe de baby’s in de baarmoeder liggen. Door de druk die zij uitoefenen op de vingertjes, worden er unieke lijnen gevormd, waardoor de vingerafdrukken deels weer veranderen.

Linkshandig

Tweelingen zijn vaker linkshandig dan éénlingen. Hoe dat komt is niet bekend.

Communicatie in de buik

Uit een Italiaans onderzoek blijkt dat tweelingen in de 14e week met elkaar in de baarmoeder contact hebben en elkaar aanraken. De onderzoekers maakten een 3D video waarin dat goed te zien was. Na 18 weken raakten ze elkaar vaker aan dan zichzelf. Heel bijzonder!

Verschillende navels

Ondanks dat tweelingen veel op elkaar lijken, kun je ze makkelijk uit elkaar halen door naar de navel te kijken. Deze is namelijk niet hetzelfde omdat het afknippen van de navelstreng door mensen gedaan wordt. Dit is nooit exact hetzelfde.

Zo licht als een veertje

Het geboortegewicht van een meisje is gemiddeld 2483 gram en de lengte 45 cm. Bij een jongen is dat gemiddeld 2884 gram, met een lengte van ongeveer 47 cm.

 

Bron: TwentyTwoWords.com ,  Twins.be

Photo: Pixabay

10 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge