typisch peutergedrag
Blogs,  peuter

5 x typisch peutergedrag | Waarom gedragen zij zich zo?

Begrijp me niet verkeerd, peuters zijn heel leuk maar zodra ze in de “Ik ben twee en ik zeg nee” fase terecht komen, kunnen ze het bloed onder je nagels vandaan halen. Ja, daar sta je dan met je goed bedachte pedagogische fratsen. Jouw 2-jarige wint het met zijn typisch peutergedrag van iedereen. Maar wist je dat dit gedrag heel normaal is? In dit artikel deel ik 5 voorbeelden van dit peuterpuberende gedrag en vertel ik je waarom zij zich zo gedragen. 

 

Lees ook: 5 dingen die wij van peuters kunnen leren

Slaan en bijten

Kinderen in de leeftijd van 2 jaar kunnen hun emoties moeilijk onder woorden brengen. Dat klinkt vrij logisch. Veel 2-jarige kinderen kunnen rond die leeftijd nog niet praten. Slaan en bijten is in dit geval een van hun middelen om emoties te uiten. Maar dat betekent niet dat je het moet negeren. Zorg ervoor dat je peuter weet dat dit gedrag onaanvaardbaar is en laat hem andere manieren zien om zijn gevoelens te uiten. In het artikel Help! Bijtende kinderen lees je hoe je dit gedrag kunt stoppen.

Dingen gooien

Dingen gooien is een nieuwe vaardigheid voor veel kinderen tussen de 18 maanden en 3 jaar oud. Het vereist de fijn-motorische vaardigheid om de vingers te openen en een speeltje of stuk brood los te laten.

Wat er vervolgens gebeurt, is ook educatief: je peuter ontdekt dat alles wat hij gooit, naar beneden valt – nooit omhoog. Hij kan het effect hiervan waarnemen. Als hij een bal gooit, botst het. Als hij een hand spaghetti met pastasaus op de grond gooit, geeft dit ook een leuk effect. Geen wonder dat dit typische peutergedrag een spannende vaardigheid is om te oefenen.

Plagen

Of je het leuk vindt of niet, plagen doen (bijna) alle kinderen op jonge leeftijd. Het goede nieuws is dit in de peuterjaren bijna nooit kwaadwillig is. “Het is eigenlijk een teken van een prachtige cognitieve vooruitgang die vroeg in het tweede jaar plaatsvindt”, zegt ontwikkelingspsycholoog Claire B. Kopp. Kinderen beginnen op die manier de grenzen van hun omgeving te testen om erachter te komen wat andere kinderen én vooral hun ouders zullen accepteren.

 

Lees ook: Omgaan met de peuterpubertijd | ‘Ik ben twee en ik zeg nee’

 

Gillen

Sommige peuters gillen wanneer ze de aandacht van een ouder willen. Het is hun manier om te zeggen: “Hé, kijk me aan.” Andere peuters gillen als ze iets willen dat ze niet mogen hebben. In dat geval betekent het gillen: “Ik wil het nu!” En soms wordt het volume van je peuter ver naar boven gedraaid doordat hij mega enthousiast is. Peuters houden ervan de kracht van hun stem te verkennen en te experimenteren met het gebruik ervan. Ook dit is een fase 😉

Wegrennen

Je tilt je peuter uit de auto, zet hem neer op de stoep, draait je om en hij is foetsie. Herkenbaar? Het is goed om te weten dat je peuter niet wegvlucht omdat hij je wil plagen. Hij heeft gewoon een nieuw gevoel van onafhankelijkheid ontdekt, gecombineerd met benen die kunnen rennen. Peuters houden van het gevoel dat ze kunnen rennen. Voor ons is het dan ook een uitdaging om goed op te letten.

 

Welk typisch peutergedrag herken jij binnen de opvoeding van jouw kind?

 

Photo by Kiana Bosman on Unsplash

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge