typisch peutergedrag
Opvoeden

5 x typisch peutergedrag | Waarom gedragen zij zich zo?

Ik vind het zo leuk om te zien hoe mijn zoontje zich aan het ontpoppen is in een heus mensje. Hij is geen baby meer maar een echte peuter. En ja daar hoort typisch peuter-gedrag bij. Daar sta ik dan met mijn goed bedachte pedagogische fratsen. Ik sta soms verstelt over hoe mijn bijna 2 jarige dondersteen iedereen om zijn ieniemienie vingers kan winden.

Maar wist je dat dit gedrag heel normaal is? In deze blog geef ik 5 voor beelden van typisch peutergedrag. En vertel je ik waarom zij zich zo gedragen.

Slaan en bijten

Kinderen in de leeftijd van 2 jaar kunnen hun emoties moeilijk onder woorden brengen. Laat staan praten. Dat klinkt vrij logisch. Slaan en bijten is in dit geval een van de middelen om hun emoties te uiten. Het betekent echter niet dat je dit zomaar moet negeren. Het is aan ons de taak om hen te leren, hoe zij op een andere manier hun emoties kunnen uiten. Bijt jouw kindje wel eens anderen? In deze blog lees je hoe je dit gedrag kunt stoppen.

Met dingen gooien

Ik word er af en toe helemaal kriegel van als mijn zoontje met eten of speelgoed gooit. Maar anderzijds weet ik dat ‘met dingen gooien’ een nieuwe vaardigheid is voor peuters. Het vereist de fijn-motorische vaardigheid om de vingers te openen en een speeltje of stuk brood los te laten. Jouw peuter ontdekt dat alles wat hij gooit, naar beneden valt en dus niet omhoog. Hij kan dit effect al goed waarnemen. En daarom is het ook fantastisch om te ervaren hoe spaghetti met pastasaus op de grond valt.

Plagen

Of we het leuk vinden of niet – plagen doen (bijna) alle kinderen op jonge leeftijd. Het goede nieuws is dit in de peuterjaren bijna nooit kwaadwillig is. “Het is eigenlijk een teken van een prachtige cognitieve vooruitgang die vroeg in het tweede jaar plaatsvindt”, zegt ontwikkelingspsycholoog Claire B. Kopp. Kinderen beginnen op die manier de grenzen van hun omgeving te testen om erachter te komen wat andere kinderen én vooral hun ouders zullen accepteren.

Gillen

Sommige peuters gillen wanneer ze de aandacht willen van een ouder. Het is hun manier om te zeggen: “Hé, kijk me aan.” Andere peuters gillen omdat ze iets niet mogen. In dat geval betekent het gillen: “Ik wil het nu!” En soms wordt het volume van je peuter ver naar boven gedraaid doordat hij mega enthousiast is. Kortom: peuters houden ervan om de kracht van hun stem te verkennen. En te experimenteren met het effect hiervan. Gelukkig is dit een fase…het is een fase…het is een fase…

Wegrennen

Onze zoon is hier echt een ster in! Hoe goed ik hem ook in de gaten houd, het is soms echt levensgevaarlijk. Het is goed om te weten dat hij dit niet doet om mij te pesten. Hij heeft gewoon een nieuw gevoel van onafhankelijkheid ontdekt, gecombineerd met benen die heul hard kunnen rennen. Ik weet niet hoe het met jouw peuter zit?  Maar stiekem hoop dat deze fase snel voorbij vliegt. Want naar buiten gaan met hem is voor mij soms echt een opgave.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *