Opvoeden Persoonlijk

3 waardevolle tips voor als je een vroege vogel in huis hebt

Dat uitslapen met een jong kind voor de komende 10 jaar er niet meer in zit, weet ik als moeder inmiddels wel. Omdat ik een ochtendmens ben, is dat vroege wakker worden op zich geen ramp. Maar er is een verschil tussen ‘vroeg’ en ‘heul vroeg’. 

Onze zoon is iedere ochtend om 05:00 uur wakker en klaar om zijn dag te beginnen. Het leek er in de eerste instantie op dat we er niet zoveel last van hadden. Maar al gauw merkte ik dat onze zoon zichzelf steeds meer in de weg zat. Ook wij merkten dat we niet meer goed konden functioneren op het werk, ondanks dat we om 21:00 uur al lagen te slapen. Omdat ik niet wist wat ik hier mee aan moest, ben ik boeken gaan lezen over ‘slaap bij kinderen’. Ook heb ik een slaapcoach ingeschakeld. Beiden hebben mij zoveel tips opgeleverd, waardoor onze zoon beter ging slapen. Hij wordt nu regelmatig om 06:00 uur wakker! Ik zeg regelmatig: want er zijn nog genoeg ochtenden waarop hij om 05:00 uur waakt. Maar ik ben allang blij voor dat dit niet iedere ochtend is.

Lang verhaal kort: omdat ik hier op Instagram veel vragen van jullie krijg, zal ik in deze blog mijn 3 tips delen. Onze zoon is nu 20 maanden en hanteren het volgende:

Wakkertijd 

Om het vroege wakker worden te doorbreken, hebben wij ons strikt gehouden aan de maximale wakkertijd. Waarom? Volgens de informatie uit boeken en de coach blijkt dat: als je over de wakkertijd heen gaat, jouw een kind het stresshormoon cortisol aanmaakt. Cortisol zorgt ervoor dat het slaaphormoon melatonine niet voldoende aangemaakt kan worden, waardoor het emmertje (met melatonine) tegen de ochtend leeg is. Gevolg? Vroeg wakker worden.

Voor onze zoon (20 maanden) hanteren wij dus een wakkertijd 6 uur in de ochtend. En 4,5 uur/5 uur in de avond. Er zit wel een grote MAAR aan, omdat het zou betekenen dat zijn middagslaapje en bedtijd op een vroeg tijdstip zou vallen. Aangezien onze zoon gemiddeld 10,5 uur slaapt. Zou hij nog steeds om 05:00 uur wakker worden. Wij hebben het middagslaapje iedere dag met 10 minuten opgerekt, totdat we uitkwamen op een middagslaap van 12:00 uur. Dat was even pittig omdat hij vaak rond 11:30 uur echt kapot was. Gelukkig resulteerde dit dat hij rond 14:00 uur/ 14:30 wakker werd. Zijn bedtijd lag dan vervolgens op ongeveer 19:00 uur/19:30 uur. Helaas merkten wij wel dat hij, ondanks de juiste wakkertijd, toch rond 05:00 wakker werd. Dus probeerden wij het volgende:

Half uurtje eerder naar bed

Wij hebben zijn wakkertijd ingekort met een half uur. Dit schijnt dan ook DE houden tip te zijn bij vroege vogels. Waarom? Geen idee. Dit was de tip van de slaapcoach. Dus legden wij hem al om 18:30 uur in bed. Hij sliep dan vaak al vóór 19:oo uur. En wat denk je? De volgende ochtend was meneer om 06:10 uur wakker. Hij kan het dus wel! Ik wist niet wat ik meemaakte.

Ritme, ritme, ritme

Is dit het dan? Ja en nee. Onze zoon is echt gebaat aan ritme. Wijken we ervan af, door hem iets later op bed te leggen, dan wordt hij stipt om 05:00 uur wakker. Het positieve is wel, dat als hij diezelfde dag vóór 19:00 uur weer slaapt, hij de volgende ochtend rond 06:00 uur wakker wordt.

Wat ik vaak als advies van andere krijg is: “Anet, go with te flow. bind je niet zo vast op het ritme. Kijk naar je kind”. Geloof me, ik doe dit! Ben gekke Harrie niet. Omdat ik naar mijn kind kijk, weet ik wat hij nodig heeft, namelijk: RITME. Vanuit mijn pedagogische achtergrond is het mijn visie dat ieder kind ritme en structuur nodig heeft. Deze 2 aspecten zorgen namelijk voor rust en veiligheid om goed te kunnen ontwikkelen.  Bij ons thuis staat dit dan ook hoog in het vaandel.

Het laatste wat ik nog wil zeggen

Wij zijn ons er echt van bewust zijn dat geen dag hetzelfde is. Wij volwassenen slapen ook niet altijd even goed. Onze zoon is zich op dit moment enorm aan het ontwikkelen. Daarbij kennen we allemaal de ‘slaapregressies’. Deze twee aspecten zorgen ervoor dat onze zoon perioden heeft waarin hij ‘s nachts onrustig is en daarbij ook vroeg wakker kan worden. Wat ik hiermee wil zeggen: is dat hoe goed wij ook de bovenstaande tips hanteren, er altijd wel spelbrekers op de loer zijn. Dit kun je helaas niet voorkomen. Maar dat is oke!

Probeer een paar dagen/weken deze tips uit. Ik hoop dat jullie vroege vogel op een dag een uitslaper mag worden. Good luck!

One thought on “3 waardevolle tips voor als je een vroege vogel in huis hebt

  1. Maar als de wakkertijd maar 60-90 min is, en je kind zou 6:00 wakker worden ipv 5, is de wakkertijd nog steeds te lang tot 9:00. Moet je dan nog steeds een overbruggingsdutje doen doen? Of het eerste slaapje na tussen 8:00-9:00 ipv pas
    Na 9:00?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *