angstig kind
Basisschoolkind,  kind,  peuter,  puber

5 tips voor het omgaan met een angstig kind

Angst komt veel voor bij kinderen.  Het hoort bij de normale ontwikkeling van het kind. Het ene kind is angstiger dan het andere kind.  Hierin kunnen wij als ouder een grote rol in spelen maar ook wat je kind zoal heeft meegemaakt.


“Angst is een emotie die kinderen maar ook ons helpt te reageren als er gevaar dreigt”


Op zich hoef je je geen zorgen te maken over een angstig kind. Angsten komen voor bij elke leeftijd. Dit komt omdat je kind door verschillende ontwikkelingsfasen heen gaat. Maar wat als je kind zo angstig is dat het in zijn ontwikkeling wordt belemmerd? De 5 volgende tips kunnen je helpen omgaan met een angstig kind.

Lees meer: Kind met faalangst (deel 1) | Wat is het en wat zijn de kenmerken?

5 tips voor ouders van een angstig kind

1. Maak van een mug geen olifant

Geef angst niet teveel aandacht. Hoe neutraler jij ermee omgaat, hoe eerder een angstig kind zal denken; ‘Misschien  valt het best mee.’

2. Voorbereiden is het halve werk

Vertel het kind wanneer er iets spannends te gebeuren staat. Praat er samen over of lees er een boekje over. Schets het kind daarbij ook een eerlijk beeld over de spannende situatie. Sluit hierbij wel op een positieve manier af. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat het kind zich serieus genomen voelt.

3. Begeleiden

Neem het kind wel eens mee naar spannende situaties. Zo kan hij eraan wennen. Schenk niet teveel aandacht aan de spannende situatie maar blijf wel alert op het gedrag van het kind. Ervaart hij enge momenten? Ga dan op ooghoogte zitten (dit geeft verbondenheid), praat met hem en benoem dat je ziet dat hij bang is.

4. “Papa, ik durf echt niet”

Het kan voorkomen dat een angstig kind écht niet durft. Reageer hier dan rustig op; “Papa ziet dat jij niet durft. Wat vind je ervan als papa samen met jou het in hele kleine stapjes probeert?” Geef het kind daarin de ruimte, ook om zelf de stap te zetten.

5. “Yes, het is gelukt!”

Als je kind dan toch deze spannende situatie heeft doorstaan, geef hem een compliment zodat hij meer zelfvertrouwen krijgt. Wil je meer weten over hoe je het beste complimenten kunt geven aan je kind? Lees dat dit artikel: De kunst van complimenten geven aan je kind | Doe de test!

Foto: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge