negatieve gedachten
Basisschoolkind,  puber

5 manieren om negatieve gedachten van je kind aan te pakken

Een van de moeilijkste dingen voor jou als ouders is, als je kind met negatieve gedachten rondloopt en dingen zegt als; “Ik kan dit niet doen omdat ik dom ben” of “Hij wil niet mijn vriend zijn omdat ik stom ben. “Deze gedachten kunnen  de eigenwaarde van je kind verlagen en dit kan schadelijk zijn voor zijn sociaal emotionele ontwikkeling.

Als ouder is het daarom belangrijk hoe je hierop kunt reageren. In dit artikel zet ik 5 manieren op een rijtje die jou hierbij helpen.

Lees meer: Zelfvertrouwen van je kind vergroten | 4 praktische tips

1. Erken het gevoel

Niks is zo fijn als een kind zich gehoord voelt. Samen kun je dan uitzoeken waar zijn gevoel vandaan komt. Misschien kunnen jullie het een plekje geven.

2. Gebruik humor om het kind te helpen dingen anders te zien

Het is al treurig genoeg om te zien dat een kind negatieve gedachten of uitspraken over zichzelf heeft. Hoe meer je er de nadruk op legt, hoe zwaarder iets wordt. Met een beetje humor of grapjes met elkaar te maken, maak je de situatie wat minder beladen.

3. Geef je kind complimentjes

Naast het erkennen van gevoel en het gebruiken van humor, is complimenten geven een manier om negatieve gedachten aan te pakken. Door je kind te vertellen wat je hebt opgemerkt over zijn inzet en houding (in positieve zin), geef je hem zelfvertrouwen. Wil je meer weten over het geven van complimenten? In dit artikel lees je meer over: De kunst van complimenten geven aan je kind | Doe de test!

4. Praten

Negatieve gedachten of uitspraken zijn erg bepalend hoe een kind in het leven staat. Door erover te praten en deze gedachten en uitspraken om te buigen, laat je zien dat het leven ook best leuk is.

5. Schrijven

Kan je kind al schrijven? Laat hem zijn dag afsluiten door in een ‘dankbaarheidsboekje’ te schrijven. Je kind mag 3 dingen opschrijven die voor hem positief waren. Door dit middel te gebruiken leert een kind zich bewust worden van de positieve dingen om hem heen. Voor volwassenen is het overigens ook een goede manier om stil te staan bij de dag.

Photo by Caroline Hernandez on Unsplash

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge