Blogs,  puber

4 tips om met je puber te praten over alcohol

Er komt een tijd dat jou puber gaat experimenteren met alcohol en zijn grenzen gaat opzoeken. Vaak gebeurt dit in het bijzijn van vrienden. Ik kan me voorstellen dat je hier als ouder best ongerust over kan maken. Vermoed je dat je puber alcohol gebruikt? In dit artikel deel ik 4 tips die je helpen met je puber te praten over alcohol.

Lees ook: Deze 3 ontwikkeling maakt je kind tijdens de puberteit door

1. Begin op tijd

Wacht niet met het bespreekbaar maken van het onderwerp alcohol, tot je puber hiermee in aanraking geweest is. Hoe eerder je erover praat hoe beter. Bespreek welke normen en waarden je op dit gebied hebt en maak afspraken over het gebruik van alcohol.

2. Luister naar je puber

Puber vinden het belangrijk dat er ook naar hun geluisterd wordt. Zij hebben vast ook hun eigen mening over het gebruik van alcohol. Geef hen de ruimte om te vertellen wat hun beweegredenen zijn om een biertje te drinken. Door samen erover te praten en vooral aandachtig te luisteren naar zijn verhaal, creëer je  een belangstellende houding en dat je puber zich serieus genomen voelt.

3. Leer je kind om ‘nee’ te zeggen tegen alcohol

Kinderen zijn in de puberteit erg beïnvloedbaar. Ze willen erbij horen en dan kan het soms lastig zijn om ‘nee’ te zeggen. Maak dit onderwerp bespreekbaar. Vraag hoe dat werkt in zijn vriendgroep. Hoe gaan anderen daarmee om? En hoe wordt daar dan weer op gereageerd?

4. Blijf in contact met elkaar

Kinderen proberen in de puberteit zich los te komen van hun ouders en leren op eigen benen te staan. In contact blijven kan voor ouders dan misschien een van de lastigste uitdagingen zijn. Des te belangrijk is het dat zij weten wat er in het leven van hun kind omgaat. Kies voor jezelf momenten uit om een gesprek te beginnen, bijvoorbeeld tijdens een fietstocht of wanneer je in de auto zit.

Photo by Tyler Nix on Unsplash

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge