kind bij studiekeuze te begeleiden
Mama

4 tips om je kind bij de studiekeuze te begeleiden

Er komt een tijd dat je kind moet kiezen welk pad hij op gaat wat betreft studiekeuze. Ik weet nog dat die keuze voor mij heel lastig was. Er zijn waren zoveel studies die mij leuk leken. En dan nog te bedenken wat voor baan je later wilt hebben. Zelf kwam ik er achter toen ik 25 jaar oud was. ‘Ik wilde met kinderen werken’ dat was mijn doel!

Aangezien de tijd aangebroken is dat je kind moet kiezen welke school en studiekeuze bij zijn wensen past, deel ik in dit artikel 4 tips om je kind bij de studiekeuze te begeleiden.

Een open dag bezoeken

Rond deze tijd van het jaar zijn er talloze scholen die open dagen bieden. Tijdens zo’n open dag zijn er ook mogelijkheden om je kind een dag mee te laten lopen, om te laten ervaren hoe het is om een student te zijn.

Verdiepen

Om een idee te hebben wat de interesses van je kind zijn, kun je je als ouder verdiepen in zijn of haar studiekeuze. Dit helpt je om een gesprek met je kind op gang te helpen.

Zelfvertrouwen

Vaak denken we dat we direct een mening moeten geven. Dat is heel normaal. In plaats daarvan kunnen we als ouder ook alleen luisteren en open vragen stellen, om te weten hoe je kind er in staat wat betreft zijn studiekeuze. Dit geeft het kind zelfvertrouwen. Vragen die je bijvoorbeeld kunt stellen zijn:

  1. Wat vind je leuk aan deze studie?
  2. Wat verwacht je van deze studie?
  3. Welke richting zou je hiermee op willen?

Kiezen

Het maken van een studiekeuze is al lastig zat. Gelukkig staat het internet tegenwoordig vol met testen die jouw kind kunnen helpen bij het maken van de goede keuzen . Deze gratis studiekeuzetest kan jouw kind wellicht een handje helpen.

Wat doe jij om jouw kind bij de studiekeuze te begeleiden?

 

Photo by Element5 Digital on Unsplash

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge