Blog

4 dingen die ik heb geleerd door het bloggen

Mijn blog bestaat nu bijna een jaar. Om precies te zijn op 21 januari 2017. Ik weet nog goed dat ik de knoop had doorgehakt en tegen mijn vriend zei: “Ik ga bloggen!” En ja, daar verscheen dan mijn eerste artikel online. Speciaal voor mijn blog had ik een nieuwe Facebook pagina aangemaakt en niet te vergeten een Instagram account. Je wilt niet weten hoe trots ik op mezelf was. Het avontuur kon beginnen! Nu bijna een jaar later zit ik nog steeds vol trots achter mijn computer. Als ik er over nadenk wat ik in dat jaar geleerd heb door het bloggen, zijn dat vier dingen in het bijzonder. En die wil ik graag met jou delen. Ik ben ook heel benieuwd hoe de mede-bloggende lezeressen hierover denken.

 

Wat ik heb geleerd door het bloggen?

 Creatief bezig zijn

Ik ben altijd al creatief geweest. Maar door het bloggen is dit tot meer uitgegroeid. Ik ben in aanraking gekomen met heel veel uiteenlopende dingen. Een blog hebben is niet alleen het schrijven van een stukje tekst. Er komen best veel dingen bij kijken zoals: mij laten inspireren door een onderwerp en daar een betekenis aan geven door middel van tekst. Een stukje marketing, fotograferen (daar kom ik straks op terug), het ontwerpen van mijn eigen logo, uitvinden hoe SEO en Google Analytics werkt. Zo kan ik nog wel twintig dingen opnoemen die belangrijk zijn met betrekking tot je blog. Daarbij sta ik het ene moment in de keuken om een lekker recept uit te proberen, ben ik het volgende moment aan het filmen voor een Youtube video. Door het bloggen heb ik zoveel vaardigheden ontdekt, waarvan ik niet eerder wist dat ik ze had.

Fotograferen

Fotograferen heb ik altijd al heel leuk gevonden. Van ieder object, landschap of feestje met vrienden/familie moesten foto’s gemaakt worden. Toen ik net begon met foto’s maken voor mijn blog, maakte ik snel een foto van het object en plaatste ik het op mijn blog. Als ik terug kijk naar deze eerste foto’s, merk ik dat ik in de tussentijd best veel geleerd heb. Voorheen keek ik niet naar de belichting of vanuit welke hoek ik de foto nam. Nu let ik daar veel meer op. Ik word daar steeds creatiever in. Waar ik op dit moment alleen tegenaan loop met fotograferen, is dat het snel donker wordt buiten. Op verschillende websites heb ik gekeken naar lichtboxen of lampen maar kom er niet goed uit welke de beste zijn. Heb je tips? Ik hoor ze graag.

 

 

Plannen en gestructureerdheid

Ondanks dat ik in bepaalde situaties gestructureerd kan zijn, kan ik mij het beste omschrijven als een ‘perfectionistische chaoot.’ Mijn hoofd zit altijd vol plannen, dingen die nog moeten gebeuren en zeker niet mag vergeten. In het kwijtraken van dingen ben ik ook heel goed in, maar op de een of andere manier vind ik het toch altijd weer zonder problemen terug. Toen ik dus begon met bloggen, kwam ik mezelf hierin tegen en werd ik nog meer bewust van mijn chaotische eigenschap. Bloggen gaat om plannen en gestructureerdheid. Er zat maar één ding op, mezelf structuur aanleren en hoe ik dingen moest plannen. Dus kocht ik een agenda en notitieblokjes en ging ik aan de slag. Nu bijna een jaar later, ben ik mezelf duizend maal dankbaar dat ik mij deze dingen heb aangeleerd. Mijn hoofd is een stuk opgeruimder en dat voelt goed.

Grenzen stellen

Grenzen aangeven. In het begin heb ik dit wel als lastig ervaren. Bloggen is één van mijn favoriete hobby’s. Ik heb in het begin hier al mijn vrije tijd ingestoken. Tot in het ziekelijke. Mijn omgeving was hier niet echt blij mee. Na een periode van twee maanden ging bij mij het lampje branden dat dit niet zo langer door kon gaan. Door even de rem erop gezet te hebben en mij te focussen op mijn sociale/privéleven, ben ik in gaan zien dat ik moest leren mijn grenzen aan te geven. Bloggen was namelijk niet het enige in de wereld. Door vaker ‘nee’ tegen mezelf te zeggen en dingen te plannen, gaat dit veel beter.

Blog jij ook en herken jij jezelf in deze vier dingen. Misschien heb je wel andere dingen geleerd door het bloggen. Ik ben heel benieuwd naar jou verhaal.

 

Liefs Aneta

 

Photo by Arnel Hasanovic on Unsplash 

Delen? Ja graag!
Email this to someonePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

13 thoughts on “4 dingen die ik heb geleerd door het bloggen

  1. Drie dingen herken ik ook wel hoor! Alleen is plannen en gestructureerd bezig wel iets wat ik altijd wel al onder de knie heb gehad haha. Maar net als fotograferen bijvoorbeeld, daar ben ik zo veel mee bezig sinds ik blog. Erg leuk!

    1. Super leuk dat je deze dingen ook herkent. Plannen en structuur is dus een goede eigenschap van je die ook goed van pas komt tijdens het bloggen, heel fijn! Fotograferen blijft altijd een uitdaging. Veel succes meis! Liefs Aneta

  2. Leuk en herkenbaar! Ik wist ook niet van te voren dat bij bloggen zoveel kwam kijken. Ik vind het echt zo fijn om creatief bezig te zijn. Het is alleen moeilijk om dan te stoppen met bloggen haha.

  3. Vooral grenzen stellen is belangrijk. Dat herken ik dus wel inderdaad. Ik moet de blog op sommige tijden echt links laten liggen! En dat lukt. Verder heb ik echt geleerd wat er wel en wat ee niet past. Wat dingen uitgeprobeerd, waarvan ik nu heb besloten dat ik dit niet meer wil. En heel veel geleerd over SEO inderdaad. Ik heb echt een hele levensles geleerd!!

    1. Grenzen stellen is ook lastig, zeker als je iets heel leuk vindt om te doen. Ja, SEO is een goede. Daar heb ik me echt in moeten verdiepen. Wat een mooie verwoording…levensles. Dat is het ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge